Tarih'le doğanın buluştuğu yer: Ücretsiz Assos/Behramkale Kampı


Hem tarih hem de tatili bir araya getirmek isteyenlere güzel bir şeçenek: Assos antik kenti/Behramkale Köyü

Bozcaada Beylik koyu (batık koy, batık gemi koyu) kampımız sonrasında rotamızı Assos'a çevirdik.
Geyikli'den navigasyonla oluşturduğumuz rota bizi direkt Assos'a götürdü. 

Geyikli-Assos arası yaklaşık 60 km.

Assos antik tiyatro 2017 - Turgay Erel
Assos liman yolu girişinde, başınızı sola çevirecek olursanız; o tarihi eserleri görüyor ve Assos'un bir antik kent olduğunu anlıyorsunuz.
Aracınızı kenara çekip; manzarayı mı yoksa tarihi eserleri mi seyredeceğiniz konusunda kararsızlık yaşayabilirsiniz:)

Assos Liman Yolu:
Eğer soldaki tarihi eserleri ziyaret etmediyseniz, yol sizi direkt limana götürüyor (tabelalar da yönlendiriyor zaten). 
Tarihi eserlerin hepsini ziyaret edemeseniz de en azından Assos Antik Tiyatro'ya uğrayın derim. 
Eski zamanlarda bu tiyatroya gelenlerin; tiyatroyu mu yoksa manzarayı mı seyretmeye geldikleri sorgulanmış. Galiba ikiside:)
Biz Antik tiyatroyu dolaştık biraz, sonrasında Limana yöneldik.
Limana giden yolda tam bir İstanbul trafiği vardı. 
Böyle bir trafikle karşılaşırsanız kızmayın, söylenmeyin. Biraz ilerleyip manzarayı görünce sebebini anlıyorsunuz; insanlar manzarayı seyretmekten ilerleyemiyordu. 
Çok kalabalık olduğu için biz limana inemedik, yolun yarısında jandarma bizi geri çevirdi. Biz de dönüp kamp kuracağımız bir yer aradık. 

Assos Kadırga Koyu:
Çadır kurmak için bir çok tesis internette araştırdığınızda karşınıza çıkıyor. Ancak biz kafamıza göre kamp kurabileceğimiz bir alan aradığımız için yine kendi başımızın çaresine baktık...
Assos'un girişindeki marketten 1 adet yerel üretim şarap (1 litre şarap 27 tl ve lezzetliydi) ve makarna aldıktan sonra; insanların çadır için bizi yönlendirdiği Kadırga koyuna gitmeye koyulduk.
Kadırga koyu güzel bir koy, su gayet temiz ve berrak. Denize girişte; taşlık ve kumluk alanları mevcut. 
Kadırga Koyu'na çadır kurabileceğimizi söylediler  ama burası bildiğin halk plajıydı. Halk plajı demek, bizim için aileler demek, ağlayan/zırlayan bebeler, bağırarak konuşan insanlar demek. 
Kadırga koyu halka açık bir yer olduğu için herhangi bir giriş-çıkış alanı mevcut değil ve ücret ödemenize de gerek kalmıyor.

Yüzünüz denize dönük olacak şekilde durduğunuzda sağınızda liman kalıyor. Biz sola doğru ilerledik, yol küçük, dar ve topraklı... (kömür limanı yolu kadar kötü değildi). 

Assos'un Denizi Güzel mi?
Çanakkale civarında gördüğüm her koy, plaj gibi burası da gayet güzeldi.
Assos'ta insanların çoğu Kadırga koyunu kullanıyor denize girmek için. 
Koy, taşlı ve kumlu alanlardan oluşuyor. 
Taşlı bir kıyıdan denize girerken, 15 metre öteden aynı denize kumlu bir kıyıdan girebiliyorsunuz.
Su birden derinleşmiyor, seviyeli bir derinleşme mevcut.
Bozcaada'daki Beylik koyundan sonra denizin sıcak olduğunu söyleyebilirim. Genel bir kıyaslama da yapacak olursak sıcaklıkla ilgili; denizi normal veya sıcağa yakın diyebilirim.

Assos Konaklama:
Assos'ta konaklamak için oldukça fazla seçenek mevcut; otel, motel, pansiyon... 
Ben en çok bizim kamp kurduğumuz yerin yanındaki moteli beğendim. Geceliği 110 tl idi. Paylaştığım karavan fotoğrafı o motelin bahçesinden çekildi.
Çadır kurmak için de tesisler mevcut ama biz oralarda kalmadık.

Assos'ta Kamp Yapılacak Yer:
Asoss kamp alanı 2017 - Turgay Erel (bu alan motele ait)
Gittiğimiz yönde Plajın ilerisinde zeytin ağaçlarıyla denizin iç içe girdiği, tam kamp alanı diyebileceğiniz ıssız, sakin bir alan gözlerimizin önünde parlamaya başladı. 
Sevinçten bulutların üzerinde oraya doğru büyük bir keyifle ilerlerken, yolun sonunun bir motele ait olduğunu gördük. Tabela şöyleydi; yol burada bitti. Burası da özel mülktür. Kamp alanımızla bizim aramızda motel vardı.
O alana geçmemiz için moteli aşmalıydık. Denizden geçebilirdik ama o kadar eşyayla biraz zor olacaktı.
Motel sahipleri biraz sohbet ve rica ile geçisimize izin verdi ve o alana (ki fotoğrafta görüyorsunuz) yerleştik.



Çadırları kurup, ateşi yaktıktan sonra denizin tadına bakmak gerekiyordu. 

Bizim suya girdiğimiz alan; kıyıdan suya girene kadar rahatsız edici derecede taşlıktı. Ayaklarınız dibe değmeyince rahatlıyorsunuz:) Deniz dalgasız, temiz ve güzeldi. Oltayla ve zıpkınla balık tutan insanlar gördük.

Ateş iyice yandıktan sonraki adım akşam yemeğiydi. Marketten aldığımız makarnayı denizden aldığımız, kaynattığımız su içerisinde güzelce pişirdik. Yanınızda tuz yoksa ve tuzsuz yiyemem diyorsanız, deniz suyunda makarnayı tavsiye ederim. Tamamen deniz suyu kullandığınızda biraz fazla tuzlu olduğunu ekleyeyim. Doğru tuz oranını elde etmek için yarı yarıya deniz suyu ve normal su ideal olacaktır.
Asoss kamp yemeği 2017 - Turgay Erel
Doğanın insana ihtiyacı olan her şeyi verdiğine inanan birisi olarak; doğa bugün bize makarna kaynatmak için su, tuz ve gördüğünüz çatalı vermişti:) Domates ve biberiniz varsa güzel bir makarna sosu yaparak makarnanın tuzunu dengeleyebilirsiniz:)

Ve şaraba gelince; belki manzaradan belki de kaldığımız yerin güzelliğinden içtiğimiz lezzetli şaraplardan biriydi:)




Assos kamp manzarası 2017 - Turgay Erel

Assos Kamp Yeme-İçme ve Tuvalet İhtiyacı:
 Çadır kurduğumuz alanda wc, duş vs. gibi şeyler yoktu. İşletmelerin çoğu Kadırga Koyu'nda bulunuyor ve kamp alanımız oraya 5-10 dk. uzaklıktaydı. Kamp yemeğiyle uğraşmak istemezseniz eğer; Kadirga koyu civarında bulunan işletmelerde yeme-içme ve tuvalet ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
Assos kamp 2017 - Turgay Erel

Assos çadır manzarası 2017 - Turgay Erel
Hem geliş zamanımız hem de buranın sessiz sakin olması, bizden başka kimsenin olmaması, burasının tadını çıkarışımız... 
Unutulmayası kamp günlerinde yerini aldı:)

Tavsiye
İdeal kamp kurma saati ve yeri diye bir şey olduğuna karar verdik o gün.
Öğleden sonra saat 4-5 gibi ağaçların altında deniz kenarında ateş yakabildiğiniz kamp ortamı idealdir.
Suya girersiniz, ateş yakarsınız, yemeğinizi hazırlarsınız, gün daha aydınlıktır manzaranın tadını çıkartırsınız. O kamp günü içinize sinmiş şekilde uyursunuz:)

Şişeye yazılı mesaj assos 2017 - Turgay Erel
Yunanistan'ın Midilli adası Assos'un karşısında olduğu için; bizler de şişe içerisine mültecilik talebimizi içeren bir not yazıp gönderdik umarım talebimiz ulaşır:)











Yorumlar

Unknown dedi ki…
merhaba :) kucukkuyudayim ve tavsiye ettiginiz alanda kamp yapmak istiyorum, amacim insanlardan ve campinglerden uzak olmak biraz. rica etsem motelin adini verebilir misiniz? lokasyonu net bulabilmek adina. tesekkur ederim :)
organikgezer dedi ki…
Merhaba, yorumunuzu şimdi gördüm. Açıkcası konum kaydetmedim ve o pansiyonun ismini hatırlamıyorum. Tek hatırladığım. Bahsettiğim toprak yolun sonunda oluşuydu. Zaten yol o pansiyon ile bitiyordu ve bahçesinde park etmiş karavanlar vardı. Eğer geçiş ile ilgili sıkıntı yaşarsanız sahilden de o kamp kurduğumuz bölgeye geçiş var. Umarım bulabilirsiniz:)
harika bir içerik olmuş. avşa adası'nı seven biri olarak içeriğinizi görünce çok heyecanladım. yaz günlerindeki anılarım canlandı sayenizde.

Popüler Yayınlar