Kocaeli Kuzu Yaylası Kampı - Kış kampında 1 gün

Güzel, güneşli bir sonbahar gününde kampa gittiğimiz. Karlı, yağmurlu, soğuk ve ıslak bir güne uyandığımız Kuzu Yaylası kampımız hakkındaki deneyimlerimi paylaşacağım. Keyifli okumalar:)

Ben okumaya üşenirim diyorsanız -Kar sürpriziyle güne uyandığımız Kuzu Yaylası kampı-Kış kampında 1 günümüzün video linki şuracıkta:)
https://www.youtube.com/watch?v=t0Alr6VQqPM&t=125s

Kuzu yaylası, Kocaeli il sınırları içerisinde olup İstanbul'dan yaklaşık 2 saatlik mesafede yer alıyor. Kartepe'ye çok sık gidenler Kuzu Yayla'sı tabelasını görmüşlerdir. Görmediyseniz bile bilginiz olsun. Kartepe'ye çıkarken Kuzu Yaylası tabelası karşınıza çıkıyor. Tabela'nın orada büyük kapılı bir girişi var. Oradan itibaren yaklaşık 10 dk'lık. Asfalt ama bozulmuş -tek viteste gidemeyeceğiniz bozuklukta- bir yolda ilerliyorsunuz. Normal bir araçla bu yolu rahatlıkla çıkabiliyorsunuz ve Kuzu yaylasına kadar ulaşabiliyorsunuz ama Kuzu yaylasından öteye bir yerlere gitmek isterseniz size 4x4 gibi güçlü ve yüksek bir araç gerekecektir.

Orman içerisinde, doğayla iç içe güzel bir kamp veya trekking yapmak için güzel bir nokta Kuzu yaylası.

Kuzu Yayla'sında Kamp Yapmak
Arkadaşlar Kuzu Yayla'sında istediğiniz, beğendiğiniz konuma çadır kurabiliyorsunuz. Sonbahar ve kış aktiviteleriniz için güzel bir yer. Yayla olarak geçse de artık mesire yeri kıvamında, her yerde piknik masaları bulunuyor. Bölgede tuvalet ihtiyacınızı karşılayabiliyorsunuz. Orman içerisinden de odununuzu kolayca temin edebilirsiniz. Normalde Kuzu Yayla'sına giriş ve kamp için ücret ödeme ile ilgili bir tabela görünmüyor ama orada görevli olduğunu söyleyen birisinin insanlardan 20-30 TL gibi ücret alıp kamp boyunca yardımcı  olduğunu duydum.(Odun, ateş vs... konularda)
Altıoluk yaylası, Kocaeli
Kuzu Yayla'sını beğenmediyseniz eğer; oradan yürüme mesafesi yaklaşık 30 dk uzaklıkta olan Altıoluk Yayla'sı da kamp yeri seçeneklerinizden birisi olabilir.
Altıoluk Yayla'sının en büyük dezavantajları ise çok açık olması; yani ağaç vs gibi bir bitki yapısı yapısı yok. Altıoluk Yayla'sında yine odun bulmanız biraz ve burada bir wc bulunmuyor. Çok rüzgar aldığı için sonbahar ve kış kampları için çok zorlayıcı bir konum olur.

Biz nerede kamp yaptık?
Biz; insanlardan uzak, sessiz sakin, doğayla iç içe olabileceğimiz bir konum aradığımız için Kuzu Yayla'sına aracımızı park ettikten sonra Altıoluk Yaylası yönüne doğru 10-15 dk boyunca orman içerisindeki yoldan yürüdük.
Zaten normal bir araçla gitmeniz de -özellikle toprak ıslak iken- çok zor. Kuzu Yaylası sonrası yollar asfalt olmadığı için ıslak bir günde aracınızın toprağa saplanma ihtimali çok yüksek.
Solumuzda küçük bir dere ve yine solumuzda derenin bir kaç adım yükseliğinde 2 tane büyük güzel ağacın altına çadırlarımızı kurmaya karar verdik.

Burayı tercih etmemizin en büyük nedeni ise; düz olması, Kuzu yaylası ve Altıoluk yaylasına göre biraz daha çukurda kaldığı için rüzgarı az alması, etrafta çok fazla kırılmış, kesilmiş odun parçaları olması ve yanındaki güzel dere sesi.
Bir kış kampındaki en önemli unsur yanabilir, kuru odun bulmaktır. O yüzden odun kaynaklarına yakın durmak iyidir. Tabi yanımızda dere akıyor olması da bulaşıklarımızı yıkamak için su kaynağı açısından güzel oldu.

Kış kampında yeme içme
Akşam yemeği için kendimize köfte aldık. Ayrıca yanımıza fazladan makarna da aldık. Gideceğimiz yeri daha önce bilmediğimizden yanımızda; ateş yakamama ihtimalimize karşı kamp ocağı ve tava bulundurduk. Neyse ki ateşi yakabildik ve köftelerimizi o ateşte pişirerek akşam yemeğimizi yedik.
Sabah kahvaltı için de yine pratik olacak şeyler; zeytin ezmesi, tüp çokomel ve yumurta (protein açısından) aldık. Temiz içme suyunu yanımızda getirdik.
Kuzu Yayla'sında temiz içme suyu kaynakları var ama bizim kamp yaptığımız yerde yoktu.
Yol üstünden de ekmek aldık. Bu arada bu güzergahta alışveriş yapabileceğiniz son nokta maşukiye öncesinde karşınıza çıkan küçük dükkanlar. Bundan sonra; Kartepe'ye tırmanmaya başladığınız andan itibaren herhangi bir dükkan bulamıyorsunuz.
Akşam yemeğimiz hazırlanıyor.
Sabah kahvaltımızda donan ekmeklerin buzunu çözüyoruz:)
Neler var, neler yok?
Tuvalet: Kuzu yaylasında var ama onun dışındaki diğer bölgelerde yok.
Odun: Ormanlık olduğu için odun bulmakta sıkıntı yaşamıyorsunuz. Ama hava ıslak ise ateşi yakmakta zorlanabilirsiniz.
Tesis, restaurant: Yok
Telefon bazı noktalarda çekiyor, internette öyle

Kış kampı tavsiyeleri
1) Kuru kalmak en önemli tavsiye; hem kendinizi hemde kullanacağınız malzemeleri (uyku tulumu, mat, çadır, çadırın iç kısmı, ayaklar) kuru tutmalısınız
2) Kıyafetlerinizin ıslanması ihtimaline karşın yedek kuru kıyafet bulundurmanızda fayda var.
3) Su geçirmeyen malzemelerle kampa gitmenizi öneririm (yağmurluk, su geçirmez bot, pantolon, eldiven)
4) Ateş yakmayı düşünüyorsanız kolay yakıcı malzemeler bulundurun (çıra, tutuşturma jelleri ya da mangal kömürü). Bulduğunuz ıslak odunları bu şekilde kolay tutuşturabilirsiniz.
5) Ateş yakamama ihtimalinize karşı kamp ocağı bulundurmanızda fayda var.
6) Kamp ekipmanlarınız buna uygun olmalı. En önemli şey sağlam bir uyku tulumu ve mat.
7) Kalın bir uyku tulumu aldığınızı düşünüyorsunuz ama yine de üşüyorsanız. Yanınıza getirdiğiniz fazla kuru kıyafetleri tulumunuzun içine sokuşturduğunuzda güzel bir yalıtım elde etmiş olursunuz.
8) Sıcak su gerekebileceğinden yanınızda bir termos bulundurun ve ilk fırsatta su kaynatıp onu muhafaza edin.
9) Bardak yerine de mug tarzı bir şey bulundurun ve içeceğinizi daha uzun süre sıcak tutabilirsiniz.

Şu anda aklıma gelenler bunlar daha fazla aklıma gelen olursa ilave edeceğim.


Kar sürpriziyle güne uyandığımız Kuzu Yaylası kampı-Kış kampında 1 günümüz:



Sorularınız olursa yorum olarak veya instagram.com/organikcizer adresinden sorabilirsiniz. Hoşçakalın:)


Yorumlar

Popüler Yayınlar