Keyifli bir kamp yeri: Bozcaada/Beylik Koyu Kamp 2018


Bilmeyenler/gitmeyenler için güzel bir kamp, gezi ve tatil yeri 'Bozcaada'. Peki Bozcaada'nın neresine gidilmeli? Hangi koyu güzel, hangi koyda rahatça çadır kurup ateş yakabiliriz. 

Kampçılar, tatilciler, bisikletçiler, gezginler ve şarap sevenler için güzel bir rota Bozcaada. Aa kurabiyesini unutmayalım tabi:)

Aslında çoğu insan Bozcaada'yı bir şekilde duymuş, hatta sosyal medya paylaşımlarında berrak denizi, parlak kumlarıyla sizin de karşınıza çıkmıştır. @AyazmaPlajı işte orası Bozcaada'nın en çok gidilen plajlarından birisi:)
Son zamanlarda Ayazma plajından ziyade kıyıya vurmuş bir geminin bulunduğu koy fotoğrafları veya bu gemi üzerinde çekilmiş fotoğraflar görmüşsünüzdür. İşte o geminin olduğu yer Bozcaada Beylik Koyu oluyor, biz 3 kişi orada çadır kurup, kamp yaptık. 
Biraz detaylandırarak bilgi vermeye çalışacağım: çadır ve kamp kurmayı seven birisi olarak değerlendireceğim.

Bozcaada Beylik Koyu 2017 - Turgay Erel
Bozcaada'ya Ulaşım: 
Ben hep Çanakkale'den gittiğim için kendi kullandığım rota üzerinden tarif edeceğim. Başka bir ulaşım var mı bilmiyorum.
Bozcaada'ya gitmek için öncelikle Geyikli'ye gitmelisiniz. Çünkü, Geyikli'den Bozcaada'ya feribotla geçiyorsunuz. 
Geyikli, Çanakkale'den yaklaşık 60 km uzaklıkta güzel ege kasabası/ilçesi. Geyikli yolları nasıl? diye soracak olursanız. Yolun Geyikli'ye kadar olan kısmı gayet güzel ama Geyikli'ye girdiğinizde başlayan ve 20 km süren kısmı dar ve kötü bir asfalt yol. Gece geç saatlerde sürüş tehlikeli olabilir!
Geyikli'yi Ata Demirer filmlerinden de duymuşsunuzdur belki.
Feribot saatlerine internetten bakın ancak iskeledeki görevlilere de sormanızda fayda var. Ek seferler koyabiliyorlar. Gidiş/Gelişin sağlandığı tek bir bilet kesiyorlar. Giderken bilete ücret ödeyip, dönüşte ücret ödemeden biletinizi göstererek dönebiliyorsunuz.

Bozcaada'da iskeleden 200-300 metre yürüdüğünüzde Ada meydanına ulaşıyorsunuz. Buradaki stantlarda hediyelik eşyalar alabiliyorsunuz.

Bozcaada'ya araba ile gidiliyor mu? Feribot aracılığıyla arabanızla Bozcaada'ya geçiş var. Ancak, oradaki görevliler dönüşün çok çok zor olacağını belirtti (öyle ki Bozcaada'dan arabalı dönüşler akşam 8 de başlıyormuş ve ciddi kuyruklar oluyormuş) o yüzden biz aracı Geyikli'ye park edip, çadırları sırtlayıp atladık gemiye. Aracın tüm gün park halinde kalmasına ise 15 tl ödedik. Bence daha mantıklı ve karlı oldu.
Ek bilgi; Arabayla Geyikli'den Bozcaada'ya geçiş 70 tl imiş (2017 Ağustos).

Bozcaada'nın Denizi Güzel mi? 
Bozcaada/Beylik Koyu 2017 - Turgay Erel
Ben Çanakkale bölgesinde kötü (bulanık, pis, çöplü) bir denizle karşılaşmadım henüz:)
Bozcaada'ya giden veya duyan herkes öncelikle Ayazma plajı diyecektir.
Ayazma Plajının suyu çok temiz, çok berrak, ilerilere açılsanız dahi o suyun temizliğini görüyorsunuz. 
Hemen hemen her derinlik seviyesinde suyun dibi görünüyor diyeyim:)
Güzelliğinin yanı sıra oldukça da soğuk bir suyu var Ayazma'nın. 
Buz gibi seviyelerinde soğuk:) 
Ayazma Plajı'nda su genellikle dalgasız ve birden derinleşmiyor. Kıyılar oldukça sığ o yüzden çocuklarınız ile gidebilirsiniz. Ancak ilerilere gidildikçe yavaş yavaş derinleşmeye başlıyor.

Beylik koyunun suyu için de benzer şeyleri söyleyebilirim. Oldukça berrak, kıyılar sığ ve dalgasız. Zaman zaman açıklardan geçen gemilerin yaptığı dalgalar oluyor ki dalga demeye bin şahit ister. Bir Karadeniz değil:)

Bu söylediklerim dışında başka koylar da mevcut ama ben onlara gitmedim. Koylar arasındaki ayrım suyun güzelliğinden ziyade; oradaki ortam, kalabalıklık, çadır kurulabilmesi gibi etkenler.

Bozcaada'da Konaklama: 
Bozcaada zaten başlı başına bir turizm merkezi olduğu için adaya girdiğiniz andan itibaren bir çok otel ve pansiyon bulunuyor. 
Çadır kurmak için belirli kamp alanlarının yanı sıra sizlerde gözünüzü kestirdiğiniz yere kamp atabiliyorsunuz. Bizim bu noktada gözümüze kestirdiğimiz yer Beylik Koyu oldu.

Ayazma Plajı oldukça güzel kimse bir şey diyemez gidip plaja çadırda kurabilirsiniz. Ancak; kamp ve çadır sakinliği arayan insanlar için pek uygun değil. 

Bozcaada Beylik Koyu:
Ben daha önce Bozcaada'ya gittiğim ve ayazma plajının halk plajı kalabalığını gördükten sonra; daha sakin bir koyda kamp yapma seçeneğini kullandık.
Bozcaada/Beylik Koyu 2017 - Turgay Erel

Beylik Koyu'nda resmi bir kamp alanı yok gidip kafanıza göre çadır kurabiliyorsunuz. Kadın wc ve Erkek wc için iki tane de konteyner koyulmuş. 






Bozcaada beylik koyu kamp 2017


Beylik Koyu'nun geniş diyebileceğimiz bir plajı var 20-30 tane çadırlı insan vardı yaklaşık ama herkes rahatça hareket edebilecek serbest alana sahipti. 
Bozcaada Beylik Koyu Çadır 2017 


İsmi Beylik Koyu olsa da yaklaşık iki buçuk sene önce batan gemi yüzünden batık gemi koyu, batık koy gibi isimler almış.
Yukarıdan aşağıya doğru koya giderken o batık gemi bütün ihtişamıyla sizi karşılıyor zaten. 



Bozcaada'dan Koylara Ulaşım Nasıl Sağlanıyor:
Resim yazısı ekle
Feribot iskelesinin önünden dolmuşlar kalkıyor. Normal saatlerde Beylik koyu dahil bütün koylardan dolmuş geçiyor ama geç saatlerde geldiyseniz; ana güzergahlarında olmayan koylara uğramıyorlar. Beylik Koyu'da öyleydi.
Taksi var ama çok pahalı olduğu için o seçeneği direkt atladık:)
Geç saatte dolmuş bulduysanız eğer sizi ana caddede bırakıyor; sizin koya ulaşmanız için yaklaşık 5-7 km (yaklaşık 20-25dk) yürümeniz gerekecektir. Gördüğünüz yol fotoğrafı akşam yürüdüğümüz yolun fotoğrafı.
Ağaçların arasından yıldızların oluşturduğu çatının altında ilerliyorsunuz. 
Sizi pırıl pırıl deniz, çoğunluk kum zaman zaman taşlı bir plaj ve kocaman gemi karşılıyor. 
Bozcaada/Beylik Koyu yürüyüş 2017 - Turgay Erel
Önünüzde deniz ve arkanızda koca tepeler kalacak şekilde bir konumunuz oluyor.
Tepeciklerin avantajı güneşin ilk saatlerinden sizi koruması ki çadırda kalanlar güneşin sabahın köründe bile çadırı nasıl hamama çevirdiğini çok iyi bilir:)
Çadırınızı kurup o güzel manzarayı içinize sindirdikten sonra; sağ tarafınızdaki batık gemi sizi kendisine çağırıyor.
Bozcaada Beylik Koyu yürüyüş 2017 - Turgay Erel











Gemiyi görenlerin çoğu tırmanmayı aklından geçiriyor. Ben tırmandım size de anlatacağım nasıl olduğunu:) 

Bozcaada'da yeme-içme:
Bir çok restaurant ve cafe mevcut. Ev yemekleri yapan lokantalarda var. Fiyatları çok uçuk değildi. 
Özellikle birbirinden güzel ve çeşitteki kurabiyeleri meşhur (tatlı ile aranız iyiyse) tatmalısınız. 
Bozcaada için şarabın başkentlerinden birisi denilebilir. Birbirinden güzel her fiyata uygun şarapları bulmanız mümkün. Şarapları satın alıp içebileceğiniz gibi bir mekanda oturup güzel bir peynir tabağıyla da yudumlayabilirsiniz. 

Bozcaada'da plajlar ücretli mi? diye soracak olursanız. Herhangi bir ücret ödemiyorsunuz koylar için.

Bisikletle Bozcaada'ya ulaşım: Bisikletle Bozcaada'ya gitmek isteyen arkadaşlar; dağ bisikleti, şehir bisikleti veya yol/yarış bisikleti ile rahatlıkla adaya gidip adayı gezebilirler.
yol/yarış bisikletini zaman zaman bazı koylara giderken ellerine almaları gerekebilir ancak ada içi ulaşımda sorun olmayacaktır.

Tavsiye: Bozcaada her zaman gidilmesi görülmesi gereken yerler listemde 2 kere gittim ama bir kaç defa daha gitmeden yakasını bırakmayacağım gibi.
Gitmediyseniz bir kere gidin. Zaten sonraki Bozcaada planını kendiniz yapıyor olacaksınız.
Bozcaada'da geçirilecek bir haftanın oradaki bütün koyları dolaşmak, adanın tamamını gezmek için yeterli olacağını düşünüyorum.
İkinci seçenek olarak Geyikli'de konaklayıp günlük olarak feribotla da Bozcaada'ya geçiş yapabilirsiniz.

Bozcaada'daki Batık Gemi'ye tırmanış:
Beylik Koyu veya Adalıların deyişi ile Batık koy (Batık gemi koyu) da bulunan batık gemiye tırmanış o koya gelen herkesin aklından ilk geçen şeylerden birisi, en azından benim öyle oldu:)
Çadırınızı kurup, denizde biraz eğlendikten sonra yapılacak şeyler arasında gemiyi keşfetmek kalıyor.

Geminin arkasında kocaman bir delik var. İlk bakışta karanlık ve ürkütücü görünse de içerisi, gözleriniz alışınca ilerliyorsunuz. İçeride gemiye çıkan bir merdiven var. Öyle çok rahat çıkılası bir merdiven değil yalnız biraz efor sarfetmek gerekiyor.
Bozcaada Batık Gemi 2017 - Turgay Erel
Sonuç olarak kulede hatıra olarak güzel bir selfie çekebiliyorsunuz.
Bozcaada Batık Gemi kulesinden çekilmiş bir fotoğraf 2017 - Turgay


Bozcaada Beylik Koyu Su altı fotoğrafı 2017 - Turgay Erel

Yorumlar

Popüler Yayınlar