Balkanların Bodrum’u OHRİD (MAKEDONYA) Gezisi

İncileriyle çok meşhur olan ve Makedonya’nın incisi olarakta bilinen Ohrid şehrine ulaşımımızı (Arnavutluk'tan Makedonya'aya geçişimiz),  nerede kaldığımızı ve şehirde gittiğimiz güzel yerler hakkında deneyimlerimizi anlatacağım.
Ohrid girişi - Mart 2019
Makedonya vizesiz gidebildiğimiz ülkeler arasındadır.
Ohrid Merkez - Mart 2019

Ohrid Merkez - Mart 2019

İlk olarak Ohrid’e nasıl gideceğinizden bahsetmek istiyorum.
Bunun için farklı ihtimaller var. Ben bütün ihtimalleri yazmayı deneyeceğim. İlave bilgi olarak; Ohrid'de bir de havaalanı var. 
Biz Arnavutluk'tan (Tiran) Makedonya'ya (Ohrid) geçtiğimiz için size de bunu anlatacağım.

Ohrid’e nasıl gidilir
Arnavutluktan, Makedonya’ya bir kaç şehirden otobüslerle veya kendi aracınızla geçebilirsiniz. Bu şehirlerden sefer saati açısından ve otobüs firması çokluğu açısından en garantisi Tiran. Çünkü burası merkez durak, diğer şehirler ara durak. Tiran'dan kalkan araç yol üstündeki şehirlere uğrayıp insanları toplayarak Makedonya'ya geçiyor.

Arnavutluktan, Makedonya’ya direkt trenle geçiş yok. Tren, Arnavutluk sınırları içerisinde belli bir noktaya kadar var. Sonrasında ya kendi aracınızla gideceksiniz ya da otobüsle.

Peki ama Makedonya'ya gitmek için otobüs biletlerini nereden alacaksınız?

Tiran şehir merkezindeki uluslararası otobüs istasyonundan Makedonya’ya (Ohrid, Struga, Üsküp) gidiş için bilet bulabiliyorsunuz.
Buradaki uluslararası kelimesine takılmayın, bizim haremin eski halini canlandırın gözünüzde. Küçük küçük yazıhaneler ve firmalar mevcut. Hatta bir Türk firması bile vardı.


Tiran uluslararası otobüs terminalinin fotoğrafı - Mart 2019

Otobüs terminali, Tiran merkezdeki büyük RİNG AVM nin  arkasında kalıyor. Tiran Uluslararası otobüs terminalinin konumu aşağıdaki gibidir (kırmızı işaretli yer):




Ana caddeden gelirseniz küçük bir spor kompleksi göreceksiniz. Otobüs terminali onun hemen arkasında.
Biz akşam 5 gibi otobüs terminaline gittik ve sorduğumuzda; bu saatten sonra Makedonya’ya giden 2 tane otobüs firması olduğunu öğrendik. Biz bunlardan “Drita” isimli firmayı kullandık.
Zaten oradaki insanlara da Makedonya, üsküp, ohrid gibi kelimeler söylediğinizde sizi o firmalara götürüyorlar.
Akşam saatlerinde (5 gibi) terminale gittiğimiz için sefer saatleri seyrekti. Öğleden önceki saatlerde daha fazla seçeneğin olduğunu söylediler. 
Biz çok geç olmadan ve direkt Ohrid'e gitmek istediğimizden bize, saat ve güzergah olarak “Drita” firması uydu. 
Bineceğimiz araç Saat 19:00'da hareket edecekti ve Tiran'dan direkt Ohrid'e ve Ohrid üzerinden de Üsküp’e geçecekti (Yani isterseniz Tiran'dan direkt Üsküp'e de geçebiliyorsunuz). Bu yolculuk için sizden kişi başı 20€ (Tiran'dan-Ohrid'e geçiş) alıyor bu firma. 

Diğer firma ise kişi başı 12€ ya götürüyor ve kalkış saati 21:00'dı. Ayrıca bu araç (Makedonya) Struga’ya gidiyordu. Struga, Ohrid’e 25 km uzaklıkta bir aktarma merkezi gibi. Struga’dan hem Ohrid, Hem de Üsküp’e gidebilirsiniz.

Bu iki farklı yazıhanedeki görevlilerde ingilizce biliyordu.

Sınırdan Geçiş!
Yolculuk, haritada bakıldığında 2 saat görünse de bileti satan çocuk 4 saat sürer demişti. Bunun sebebini yolda öğrenmiş olduk. Çünkü her iki sınırda da hem Arnavutluk, hem Makedonya sınırında 1’er saat bekledik.
Şoför sınıra gelince duruyor. Herkesin pasaportunu topluyor, memura götürüyor. Bir memur pasaportlara bakarken, bir diğeri aracı inceliyor. Bu süre içinde araçta bekleyebiliyorsunuz ancak memur çantaları detaylı kontrol etmek istediğinde sizi araçtan indiriyor ve garaj gibi bir yerde çantaları tek tek açıp kontrol ediyorlar. Bu durumda sizde çantanızla birlikte o noktaya gidiyorsunuz. Her bir çantanın kontrolü yaklaşık 3-4 dk sürüyor.

Yol boyunca 1 kereliğine Arnavutluk sınırları içerisinde 20 dk. mola verildi. Mola verdiği yer bizim şehirler arası dinlenme tesislerinin bir benzeri.
Dinlenme tesisini merak edenler için tıklayın.

Yolculuk esnasında Makedonya sınırını geçtiğimizde kalacağımız hosteli haritadaki konum üzerinden şoföre göstermiştim. 4 saat sonra araç bizi Ohrid’e kalacağımız hostele yakın bir konumda indirip Üsküp’e devam etti.

Tiran’dan akşam 19:00 hareketle, kişi başı 20€ vererek (sınır kontrolleriyle) 4 saatin sonunda Ohrid’e gelmiş olduk.
Şu an ki deneyimimize göre Tiran’dan Makedonya’ya hareket eden son araç 21:00 da hareket ediyor ve Struga’ya kadar gidiyor. Bilet fiyatları da firma ve yol güzergahına göre (13-20€/kişi başı) değişiyor.

Ohrid’de nerede kalırım?
Kalacağımız yerleri seçerken; oraya varış saatimize göre ve orada geçireceğimiz gün sayısıyla birleştirip bir de üstüne maliyetini de eklediğimizde çıkan sonuca göre bir yer seçip kalıyoruz.

Ohrid’de kaldığımız yeri tam olarak bu kriterlerde seçtik. Ohrid de 1 gece geçireceğimizden ve geç saatte orada olacağımızdan bizim için geceyi geçirebileceğimiz temiz bir yer olması yeterliydi. 
Eğer sizinde kriterleriniz bu yöndeyse tavsiye ederim. 

Yeri bookingden ayarladık. "Hostel villa sparadise spa" tabi bu havalı isme aldanmayın. Booking fotoğraflarında havuz vardı ama biz gittiğimizde ne villa vardı, ne havuz, ne de spa:) Ama bize verilen oda geceyi geçirmek için gayet güzel ve temizdi. Bir marketin üst katındaydı.
İki kişi 1 gece için kahvaltı dahil 20€ verdik.
Tuvalet, duş oda içerisinde geniş ve temizdi.
İki tek kişilik yatak yan yana koyulmuştu. İki kişi ayrı yatabilirdi ya da tek yatak gibi de kullanabilirdi. Genişlik açısından 3 yetişkin erkek rahatça uyuyabilir bence.

Kliması vardı ve çalışıyordu. Elektrik olarak her şey ihtiyacı karşılıyordu. Hem aydınlatma hem de priz açısından.

1 çocuklu 1 ailede de rahat bir gece geçirebilir.

1 gece diyorum çünkü hostelin konumu merkeze 2 km uzaklıktaydı. Yani 2-3 gecelik konaklamalarda merkeze git gel süreci sizi yorabilir. Gerçi Hostel sahibi sizi merkeze taşıma ve oraları gezdirme teklifinde bulunuyor belli bir ücret karşılığında ama tavsiye etmem.

Sabah uyandığımızda hosteli işleten abla kahvaltı hazırlamıştı. 
- 2 tane haşlanmış yumurta
- Paket bal,
- Paket yağ, 
- Paket peynir, 
- Konserve tavuk ezmesi (ton balığına da benziyordu) ben sevdim. 
- Ekmek (sınırsız),
- Çay ( Sallama çay ve Türkiye deki çay tadını beklemeyin)

Bu arada hem Makedonya, hem de Arnavutlukta “çay” deniyor. Yani ingilizce söylemekle uğraşmayın.

Sabah çıkış yaparken konaklama ücretini kredi kartı ile ödedik. 
Çıkış yaparken abla bize merkeze gidecekseniz eşim sizi bırakır dedi. Gayet güzel bir teklif gibi; aa demekki o yöne gidiyor bizi de bırakacakmış diye iyi niyetli bir düşünceye ve saflığa düşmeyin. Bildiğin taksicilik hizmeti sunuyorlar. Bunu her fırsatta yapıyorlar kanmayın. Ya da öncesinden ulaşım mesafe ve ücretlerini bilin ona göre hareket edin.

Mesela başka bir gezide biz araç kiralamak istemiştik. Kiralar 100-120 TL civarındaydı. Kaldığımız hosteldeki kadın kendi aracını 20€ ya kiralayabileceğini söylemişti. Mantıklı geldi kiraladık.

Size yapılan teklifin sizi kazıklamayacak seviyede olduğundan emin olun.

Ohrid şehrinde şüpheye düştüğünüz her şeyi turist danışmaya, polise ya da normal insanlara sorun. Basit el işaretleri ile bile olsa iletişim kurabiliyorsunuz. 

Ohrid’de nereye gidilir
Ohrid incileri kadar kiliseleriyle de çok meşhur bir şehir. Her gün için 1 kilise olacak şekilde toplam 365 kilise yapılmış. Ama bütün bunlardan ayrı bir kilise var ki; Ohrid’e yolunuz düştüyse eğer St. Naum kilisesine mutlaka ve mutlaka gidin. Hatta oraya gitmediyseniz Ohrid’e gittim demeyin.
Ohrid küçük bir şehir; Öğleden öncesi için St.Naum gezisi öğleden sonra da Ohrid merkez gezisi şeklinde ayırırsanız 1 günde gayet güzel bir şekilde Ohrid'i gezebilirsiniz ama çevresini de gezmek isterseniz 2-3 güne çıkarmalısınız. 

Ohrid merkezden St.Naum Kilisesine gidiş
Oradaki insanlar Sveti naum dedikleri için tabelalarda Sv.Naum olarakta görürsünüz. St.Naum kilisesi Ohrid merkezden yaklaşık 30 km uzaklıkta; hem otobüs hem tekne ile ulaşım var. 
Tekne yaz sezonunda 20€/kişi başı Ohrid gölü üzerinden sizi St.Naum kilisesine götürüyor. Biz Mart ayında oradaydık tekne turları yine vardı ama 90€ istediler/2 kişi için. Bundan ayrı olarak biraz daha ucuza tekneler var ama bunlar kısa bir göl turu yaptırıyorlar kiliseye götürmüyorlar. Göl üzerinden Ohrid’i görüyorsunuz. Ben tekne turunun uygun fiyatla yapılırsa güzel olacağını düşünüyorum. Biz pahalı olduğu için kullanmadık.

Ohrid sahildeki turist danışmadan şehrin haritasını almak isterseniz 4€ veriyorsunuz. Bence haritayı almaya gerek yok. Gideceğiniz en uzak nokta 30 km uzaktaki kilise olacak. Onun da detaylarını yazdım. Diğer gidilesi yerler şehir merkezinin içerisinde yürüyerek 10-15 dk lık mesafelerle ulaşabiliyorsunuz.


Ohrid merkezden St.Naum'a giden araçların kalkış noktası - Mart 2019
St.naum kilisesine gitmek için bu durakta bekliyorsunuz. Otobüsler yarım saat aralıklarla geliyormuş (turist danışmadaki kızın verdiği bilgi) ancak gelmedi. Fırsatçı taksiciler hemen yapışıyor. Otobüs 3 saatte bir geliyor boşuna bekleme gel aynı fiyat deseler de inanmayın.

Biz durakta beklerken oranın insanlarına sorduk yine el hareketleriyle anlaştık ve ne kadar ödememiz gerektiğini ellerinde paralarla gösterdiler. Ohrid merkezden - St.Naum kilisesine gitmek için kişi başı 100 Makedon dinarı (yani 10 tl) ödüyorsunuz. 
Station vagonlu bir taksi geliyor. 8-9 kişi alabiliyor. Biz ona binip o fiyata gittik. Bizim bindiğimiz araç bildiğiniz taksiydi. Yol yaklaşık 40 dakika sürdü. Bizden hemen sonra başka bir turist çift görmüştüm durakta, onlar başka araçla geldi. Onlar 150 dinar yani 15 tl vermiş kişi başı.
Yani 100-150 mkd (makedon dinarı) ohrid merkez-st.naum kilisesi arası.

Yaklaşık 40 dk'lık yarısı göl manzaralı, yarısı dağ ve orman manzaralı yolculuk sonrası; pırıl pırıl Ohrid gölü ve göle akan tertemiz bir dere, tepede konumlanmış kahverengi taş kilise, kilise bahçesinde dolaşan renk renk tavus kuşları ve araya karışmış bir tane beyaz tavus kuşu. Kiliseye gittiğimizde bunlar karşıladı bizi.
Kilisi den tarifsiz göl ve tepesinde karlar bulunan muhteşem dağ manzarası da cabası.

St.Naum kilisesi - Ohrid - Mart 2019

Nacionalen Park Galicica - Ohrid - Mart 2019

Nacionalen Park Galicica - Ohrid - Mart 2019

Nacionalen Park Galicica - Ohrid - Mart 2019

Nacionalen Park Galicica - Ohrid - Mart 2019

Nacionalen Park Galicica - Ohrid - Mart 2019

Nacionalen Park Galicica - Ohrid - Mart 2019

Nacionalen Park Galicica - Ohrid - Mart 2019

Nacionalen Park Galicica - Ohrid - Mart 2019


Kiliseye girmek için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Kiliseden çıktığınızda küçük patika bir yol görüyorsunuz. Biraz ilerlediğinizde dandik bir tabela sizi başka bir kiliseye yönlendiriyor. O tabelayı takip edin ve o küçük kilisesinin iskelesinde oturun bir şeyler için bizim yaptığımız gibi (10:30).
Yaklaşık 2 km'lik patika yürüyüş parkuru (burada küçük tabelalar var) onları takip edin ve yolun sonuna kadar gidin. Bu yürüyüş ile birlikte göle akan derenin etrafında tam tur atmış olacaksınız. Turu tamamladığınızda aracın sizi indirdiği yere ulaşmış olacaksınız tekrar.

Ohrid'e yaz ayında gidecekseniz yanınıza mutlaka yüzmek için şortunuzu/bikininizi alınız. Biz yüzemedik içimiz gitti:( Sizi kiliseye bırakan araç yaklaşık 2 saat sonra (eğer anlaştıysanız), sizi bıraktığı noktadan tekrar geri alıyor. Bu 2 saatte kiliseyi ve çevresini gezmek için çok rahat yetiyor.

Ohrid merkeze döndüğümüzde; şehir merkezini turlamaya başladık. 

İlk durağımız şehir merkezinin tepesine konumlanmış olan "Samuel's Fortress" oldu. Buraya giriş 1 kişi için 60 Makedon dinarı (6 TL). Kalenin içerisi toprakla kaplanmış ama surları sağlam bir şekilde duruyor. Surlara çıktığınızda ise sizi bu Ohrid manzarası karşılıyor. Merkezden yürüyerek buraya ulaşmanız 15 dk sürüyor.
Samul's Fortres - Ohrid

Samul's Fortres 2 - Ohrid

Samul's Fortres 3 - Ohrid

Samul's Fortres 4 - Ohrid

Merkezde tek tek şuraya gidin burayı gezin demeyeceğim. Çünkü; gidilecek yerler birbirine yakın, bu kaleye çıkarken görülesi yerlerin yanından geçiyorsunuz. Bu kaleden aşağı inerken de başka görülesi yerlerden geçiyorsunuz. 

Tavsiye edebileceğim bir yer daha var. Bu kaleden aşağı inerken "Saint Pantelejmon/Saint Kliment" buraya da bir uğrayın. Güzel bir kilise, buraya girişte ücretli; biz öğrenci olduğumuzu söyledik. Yarı fiyatına girdik (30 makedon dinarı-3TL). 
Saint Pantelejmon/Saint Kliment - Ohrid 

Burasının görseli ve konumu da şu şekilde:

Bu kilisenin bahçesindeki güzel göl manzaralı kafesinde; Makedonların yerel içkisi mastikayı deneyebilirsiniz. Oradaki kafelerin güzel yanı, hem alkolsüz hem de alkollü farklı içecekleri bir arada bulabiliyorsunuz. Biz mastikayı denedik, mastika içtikten sonraki tepkimizi şuradan görebilirsiniz:)
Ohrid Merkez - Mart 2019
Sonrasında hem merkezi turlamaya devam ettik hem de Ohrid'den Üsküp'e nasıl geçebileceğimizi araştırmaya koyulduk.
Ohrid Merkez - Mart 2019


Ohrid Merkez - Mart 2019
Ohrid Merkez - Mart 2019


Ohrid'de paramız bittiğini farkettik ve etrafımızda herhangi bir döviz bürosu da göremedik. Böyle bir durumda Türkiye'de kullandığınız bankanın kartı ile oradaki banka atm'sinden para çekebiliyorsunuz. Küçük bir fark alıyor tabi ki. 3000 Makedon dinarı çektik (300 TL yapıyor). Benim hesabıma 317 TL şeklinde yansımıştı bu çekim. Ohrid'de para çekme videomuz şurada 

Ohrid şehrinde, orada yaşayan, artık Ohrid'li - Makedon olmuş çok fazla Türk var. Hatta küçük bir Türk çarşısı bile var. Bu cadde de çok fazla Türkçe bilen esnaf ile karşılaşabilirsiniz.


Ohrid merkezde artık günün sonuna geldik ve bir hamburgercide yemek yerken, orada yaşayan bir Türk'le karşılaştık. Oradaki yaşamından oldukça memnundu. Bizim Üsküp'e geçişimiz için güzel yönlendirmelerde bulundu ve ulaşım için bineceğimiz durağı ve ödeyeceğimiz miktarı da söyledi. 

Ohrid'den Üsküp'e gitmek için kişi başı 400-450 Makedon dinarı (40-45 TL) veriyorsunuz. 
Ancak dikkat edin! Biz 18:00'da Ohrid'den ayrılmaya karar verdik ancak Ohrid'den-Üsküp'e araçlar 18:00'dan sonra yok. Ama biz Mart ayında oradaydık belki yaz sezonunda vardır.

Araç yoksa nasıl Üsküp'e gittiniz?
Ohrid'den Üsküp'e yolcu taşıyan yazıhanelerin önünde beklediğinizde; o yöne giden kişisel araçlar oluyor. Adam kendi aracıyla o yöne doğru gidiyor ve aracında yerde varsa boş gitmemek için belli bir ücret veriyorsunuz siz de onunla gidiyorsunuz. Bu araçları nasıl bulacağız derseniz de zaten onlar size korna çalıyor.

Ohrid'den Üsküp'e gitmek için ikinci seçenek ise Struga'ya geçmek. Ohrid'den kişi başı 100 Makedon dinarı (10 TL) ile Struga'ya gidiyorsunuz. Yaklaşık 25 dk sürüyor.
Struga'dan da Üsküp'e giden yazıhaneden otobüs bileti alıp Üsküp'e gidiyorsunuz.
Üsküp'e gidiş 450 Makedon dinarı (45 TL/kişi başı).
Struga'dan Üsküp'e giden yazıhanenin konumu da şu şekilde:




Ohrid'e gidişimiz ve St.Naum kilisesi gezimizi anlattığımız videomuzu buradan izleyebilirsiniz.

Sorularınız olursa çekinmeden yazabilirsiniz. İster yorum yazın. İsterseniz mail atın organikgezer@gmail.com

Yorumlar

Popüler Yayınlar