İstanbul'da ücretsiz kamp yeri-Ağva kilimli koyu

İstanbul'da yaşayan ve tatil için sınırlı vakti olan her kampçı gibi ben de İstanbul'a yakın kamp kurabileceğim; sessiz, sakin, kafa dinlemelik bir yer peşindeyim.

İstanbul içinde (Anadolu yakasında) ücretsiz kamp yapabileceğiniz en güzel konumlar; Şile - Ağva bölgesidir. Şile tarafında kamp yapmak için gerek orman, gerek deniz kenarı, gerekse bu iki kombinasyonu içeren bir çok seçenek hem ücretli hem ücretsiz olarak mevcut.

Ama ben size Şile'nin 40 km ötesinde başka bir cennetten bahsedeceğim.

Ağva 
İstanbul'dan yaklaşık 100 km uzaktaki cennet. Ağva, içerisinden geçen güzel nehri, kendisine ait kocaman plajı, hem bünyesindeki her bütçeye uygun konaklama seçenekleri hem de alkollü-alkolsüz yeme-içme seçenekleriyle İstanbul'un yanı başındaki turizm merkezi.

 Ağva ile ilgili şu tarz şeyleri çok duyuyorum; "Ya Ağva'ya denize gittik suyu çok kötüydü. Pisti ve kokuyordu şeklinde". Bu şikayetlerde insanlar haklılar çünkü; Ağva merkezdeki Denizin durumu genellikle bu şekilde. Ağva'ya gittiğinizde yüzmek için Kilimli Koyunu öneririm.

Ağva'da ücretsiz kamp
Ağva'da ücretsiz kamp kurmak isterseniz eğer; bunu merkezdeki kocaman plajda yapmanızı önermiyorum. Çünkü merkezdeki plajda kamp kurmak yasak ve hızlı bir şekilde görevliler gelip sizi oradan kaldırıyor.
Yasak olmasının yanı sıra deniz sürekli dalgalı ve bölge kafa dinlemek için çok kalabalık.
Ağva'ya kamp yapmak için gittiyseniz eğer; direkt merkeze değilde merkeze varmadan, bölgenin girişinde kilimli koyu tabelasını gösteren yerlere yönelmenizi tavsiye ederim. Hem kamp kurmak için hem de dalgasız bir denizde yüzmek için en iyi seçenek orasıdır.

"Kilimli restaurant tabelasını takip ettiğinizde de aynı yere gidiyorsunuz"
Ağva'da ücretsiz kamp - Kilimli koyu
Bir kaç sene öncesine kadar dalgasız bir deniz ve ücretsiz, güzel bir kamp ortamı sunan Kilimli koyu kamp için benim favorimdi. Kilimli koyu hala benim favorim ancak bir kaç sene öncesine kadar  aracınızla ücretsiz girebildiğiniz ve çadırla konaklama için herhangi bir ücret ödemediğiniz yer şu anda ücretli.

Ağva Kilimli koyuna araçla giriş 20 TL olmuş arkadaşlar. Motorsikletle giriş 10 TL.
Ayrıca çadır kurmak isterseniz; çadır başına gecelik 50 TL istiyorlar. Açıkçası bu durum bana çok kontrollü gelmedi. Şöyle ki; arabamda çadır olup olmadığını bilmesi ya da çadırımla orada kaç gece kalacağımı bilmesi/kontrol etmesi pek mümkün değil.

Bunlara ilave olarak kamp tesislerinde sunulan wc-duş-elektrik gibi imkanları da sunmuyorlar. Popülaritesi artmış bir mekandan para kazanma çabası gibi görünüyor. 

Belki wc konusunda oradaki restaurant ile anlaşılmıştır. 
Kilimli koyunda kampı nereye kurmalıyız?
Kilimli koyuna giriş yaptığınızda dümdüz giderseniz kilimli restaurant karşınıza çıkıyor. Bölgedeki tek işletmede orası zaten. Bölgeyi 3'e ayıracak olursak;
1-Restaurantın sağ tarafında blunan uzun kumsallı bir plaj: Aracınızla buraya kadar gidebiliyorsunuz. İster bu kumsala çadırınızı kurun isterseniz kumsalın biraz üst kısmındaki ormanlık alana çadırınızı kurabilirsiniz. Günü birlik olarak Kilimli koyuna yüzmeye gelenler genelde bu kısmı tercih ediyor. Genelde dalgalı oluyor ama suyu Ağva merkezdeki denize göre daha temizdir.
Kilimli 1. Bölge

2-Restaurantın altında kalan orta kısım (küçük tepe): Küçük yeşil tepe; kampçılar genelde çadırlarını buraya koyuyor. Restaurantın balkonundan Kilimli koyunu incelediğinizde bunların hepsini görebiliyorsunuz. Bu kısıma araçla gidemiyorsunuz. Aracınızı park edip (park yeri bulmakta sorun yok) 5-10 dk toprak yoldan gitmeniz lazım.


Kilimli 2.Bölge
3-Restaurantın sol tarafındaki kısım (benim favorim): Fotoğrafını gördüğünüz yer. Burası çok güzel genelde sakin oluyor. Çok az çadır kuran insan oluyor. Bu bölge komple taşlık. Çadır kuracağınız alanı güzelde düzeltmeniz lazım ve zemini iyi beslemeniz lazım yumuşak bir yatış için:)
Burasının deniz kısmı da taşlı ama suyu gayet güzel. Ayrıca; ne kadar dalga olursa olsun denizdeki büyük kayalar doğal bir dalga kıran görevi görüyor ve bu dalga sizin yüzdüğünüz alana ulaşmıyor.
Kilimli 3.bölge
Taşların üzerinde ufak su bitkileri oluyor. Bundan huylanıyorsanız eğer deniz ayakkabısı veya sandalet götürmenizde fayda var. Suyu hiç soğuk değil. Yüzmek için ideal sıcaklıkta. 
Burasının en büyük dezavantajı; buraya araçla gidemiyorsunuz. Aracınızı park ettikten sonra buraya ulaşmak için patika (keçi yolu) yoldan inmeniz gerekiyor. Bu patika yol biraz tehlike oluşturabilir, inip çıkarken dikkatli olmak gerekiyor.
Kilimli 3.bölge - deniz kenarından 
Burası taşlık olduğu için ateş yaktığınız zaman yangın riski oluşturmuyor. Ateş yakma konusunda da herhangi bir engel/kısıt bulunmuyor. Ayrıca hemen arkanızdaki ormandan düşen dalları ateş yakmak için kullanabilirsiniz. 

Ağva kilimli koyu kamp
Bu seçeneklerin dışında kilimli koyu çok geniş bir alana sahip; yani yürüyerek biraz keşfettiğinizde çok daha farklı güzel konumlar bulmanız mümkün. 
Gece soğuk olur mu?
Karadeniz kıyısı olduğu için gece biraz serin olabiliyor. Özellikle 2.kısımda çadır kuracak olursanız akşamları çok fazla rüzgar alacaksınız. Ayrıca denize girmek içinde her seferinde bu tepeden inip çıkmanız gerekiyor. Ancak buraya giden patika yol, 3. konumdaki yere giden patika yol kadar kötü ve zor değil.
Kilimli Koyu Denizi
Burası Karadeniz olduğu için su genellikle dalgalı, sıcak bir denizi var. Dalgasız olduğu zamanlar suyu mis gibi, pırıl pırıldır.
Suyu dalgalı olsa bile 3.konumda bahsettiğim denizdeki doğal taşlardan oluşan setler sayesinde burada (3.konumda) dalgasız bir şekilde yüzebiliyorsunuz.
Kilimli Koyunda yeme-içme
Bölgedeki tek tesis bahsetmiş olduğum kilimli restaurant. Fiyatları konusunda da pek bir bilgim yok. Kilimli'ye giden yola dönmeden önce köşedeki marketlerden alışveriş yapabilirsiniz. Ya da çadırınızı kurduktan sonra dönüp alışveriş yapabilirsiniz marketle arasında çok uzak bir mesafe yok.
Kilimli koyuna nasıl gidilir?
Kilimli koyuna kendi aracınızla gidecekseniz eğer; navigasyona kilimli koyu yazmanız yeterli:)
Ana yoldan araçla 5-10 dk sonra kilimli koyuna ulaşabiliyorsunuz.

Ana yoldan (tabelalardan) bisikletle 20-25 dk sonra Kilimli koyuna ulaşabilirsiniz.

Ama belirtmeliyim ki; Kilimli koyu ağva merkezde değil. Merkeze girmeden önce kilimli koyunu gösteren tabeladan dönmeniz gerekiyor. 

Ağva'ya İstanbul'dan (Üsküdar) otobüsler kalkıyor. Büyük şehirler arası otobüsler gibi. Ara duraklardan da geçerek Ağva merkeze götürüyor. Kilimli koyuna ulaşmak için merkezden dolmuş var mı hatırlamıyorum ama taksiyle de 15-20 dk bir süre alır.

Otostop ile veya yürüyerek kilimli koyuna gitmek isterseniz. O bahsettiğim tabelada Kilimli koyuna varışınız yürüyerek 30-40 dk bulabilir.

Sorularınız olursa yorum olarak veya instagram.com/organikcizer adresinden sorabilirsiniz.

Kaynak:
1. bölge görseli; https://www.nebulaturkiye.com/sile-agva-kilimli-koyu-2/ adresinden
2. bölge görseli; https://www.yoloykuleri.com/agva-kilimli-koyu/ adresinden alınmıştır.

Diğer görseller benim tarafımdan çekilmiştir:) Bu arada bu fotoğraflar Temmuz ayında Cumartesi günü çekildi. Böyle bir günde bile böyle sakin kalabilen bir yer:) Hafta içi ve sezon dışı bir mevsimde gidildiğinde sessizliği, sakinliği siz düşünün artık:)

Yorumlar

Popüler Yayınlar