Akyaka - Azmak nehri ücretsiz kamp

Azmak nehri su altı görüntüsü
Çoğumuz; Akyaka ve Azmak nehrini bir yerlerden duymuştur veya sosyal medyada görmüşüzdür. Akyaka'nın bu kadar sevilmesinin en büyük sebebi şüphesiz ki Azmak nehridir. Azmak nehri; İçme suyu renginde tertemiz görünüme sahip, nehrin dibindeki balıkların, su bitkilerinin rahatlıkla görülebildiği muhteşem bir nehir. Akyaka'ya tatile gittiğinizde yüzmek için sadece deniz değil Azmak nehri alternatifiniz de var. Hatta tatilcilerin çoğu 1. günden sonra günlerini Azmak nehrinde yüzerek geçiriyor. Bence; Azmak nehri Türkiye'de görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Tepeden baktığınızda sol tarafta rüzgar sörfü yapan insanlar; uzun sahili ve denize dökülen minicik azmak nehri ile Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka mahallesi muhteşem bir turizm cennetti.
Akyaka tepeden görünüş 


 Akyaka'da ücretsiz kamp
Akyaka artık tam bir turizm merkezi. Çok sayıda otel, pansiyon gibi konaklama seçenekleri mevcut. Peki biz kampçılar olarak Akyaka'da ücretsiz kamp kurabilir miyiz? Uygun yer var mı?
Evet arkadaşlar kamp kurabileceğimiz seçenekler/konumlar var. Ancak şunu belirteyim ki; Akyaka'da genel olarak bir çok yerde çadır kurmak yasaktır tabelaları bulunuyor. Hatta kolay görünür yerlere -nehir ve denizin kesiştiği noktaya- kurduğunuz zaman genelde çadırları kaldırmanızı istiyorlar.

Ama; çadırınızı merkezden biraz daha ileri rüzgar sörfü yapılan bölgeye yakın (Akyaka merkezden biraz uzak) noktaya koyabiliyorsunuz. Genellikle burada bir şey demiyorlar. Şehir merkezinden biraz uzak dediğimde 1-2 km falan.
Yani sahil kısmında genelde çadır kurabilecek yer bulabiliyorsunuz şehir merkezine çok yakın olmamak kaydıyla. Sahile çadır kurduğunuzda; Önünüzde deniz arkanızda sazlıklar, sol tarafınızda rüzgar sörfü yapan insanlar ve sağ tarafınızda Akyaka merkez olacaktır. Bu konumun en büyük dezavantajı ağaç olmaması. Küçük çalılar oluyor ama onlarda az olduğu için genelde başka kampçılar tarafından kapılmış oluyor. Çadır kurduğunuz yerde ağaç olmasını çok önemsemiyorsanız, fazla düşünmeden direkt gidip kurun sahile.
Azmak nehri cankurtaran iskelesindeki konaklama yeri

Temmuz 2019 tarihinde ben Akyaka'ya gittim, bu canlı dönemde bile çadır kurabilecek yerler vardı. Sahil kısmı için bir başka alternatif ise; cankurtaran için yapılmış olan 3 katlı ahşap çardak yapısı. Burada üstünde doğal gölge olması ve kumdan yüksekte olması sebebiyle; genelde tatilciler şezlong niyetine kullanıyor. Akşamları ise burasının 2. ve 3. katı boş oluyor. Uyku tulumunuz içerisinde geceyi burada geçirebilirsiniz. Ben en üst katında 1 gece kaldım. Çok güzel bir manzaraya karşı uyudum ve uyandım. Burasının da en büyük dezavantajı ise tırmanmak için basamaklarının olmayışı. Yani ciddi bir efor sarf etmeniz gerekiyor tırmanabilmek için.

Azmak nehri
Akyaka'ya gidilmesinin şüphesiz ki en büyük sebeplerinden birisi Azmak nehrini barındırıyor olması. Azmak nehri hem buz gibi sularında yüzmek için hem de o eşsiz manzarasını izlemek için muhteşem bir cennet. 
Suyu gerçekten o kadar soğuk ki; bir kaç dakika içerisinde bacaklarınızın uyuştuğunu hissedebiliyorsunuz. İçerisinden geçen turistik tekneler yüzünden yüzmek tehlike ve yasak olsa da; teknelerin güzergahında olmayan ve insanların yüzmek için nehre girebildiği noktalar var.
Nehrin su seviyeleri bazı kıyılarda diz boyunda olduğundan insanlar; sandalye ve masalarını buz gibi nehir suyuna sokup kahvaltılarını yapıyorlar/günlerini geçiriyolar.

Azmak nehri ücretsiz kamp
Akyaka'da 1. kamp seçeneği olarak merkezden uzak sahil kısmını belirtmiştim.
2. kamp seçeneği ise; -benim de favorim- nehrin hemen yanındaki ağaçlık alan. Nehrin denize döküldüğü noktadan; kaynağına doğru -nehir kıyısından- 5-10 dk lık bir yürüyüşle kamp için muhteşem bir noktaya ulaşıyorsunuz.
Zaten yürüdükçe sıklaşan ağaçları ve buraya çadır kuran insanları görüyorsunuz. Nehrin tam dibinde, ağaçların altında güzel bir kamp geçirebilirsiniz. İster çadırınızı kurun, isterseniz de iki ağaç arasına hamağınızı kurun o şekilde uyuyun. Sabahta Azmağın buz gibi sularına girip kendinize gelin:)

Akyaka'da yeme-içme
Akyaka'da -sezonda- hem yeme-içme için hem de eğlence için çok fazla mekan var. Ayrıca migros gibi büyük marketlerin yanı sıra yerel marketler/bakkallar da çok fazla var.
Mekanlarla işim olmaz; ben yumurtamı marketten alırım kamp yerinde de ateşimi yakar, yumurtamı pişiririm derseniz bunun için hazırlıklı gitmeniz gerekir. Çünkü çevrede ateş yakmak yasak. Kamp kurduğum bölgede ve çevresinde de ateş yakan görmedim. İnsanlar küçük tüp getirmişlerdi yanlarında onun üzerinde pişiriyorlardı. Bende küçük nurgaz almıştım yanıma onun üzerinde hazırladım her şeyimi.
Yazlık yer olduğu için içki sıkıntısı pek yok. Saat 10 dan sonra bazı marketler bile alkol satıyor ama 1-2 lira daha pahalı oluyor gündüze göre.

Akyaka denizi güzel mi?
Akyaka merkezin denizi güzel değil. Su genellikle bulanık oluyor. Deniz tatili yapma hayaliyle Akyaka'ya gitmeyin. Gidiyorsanız da çevresindeki deniz alternatiflerini araştırarak gidin. Dediğim gibi insanlar genelde Azmak nehrinde yüzüyor. Sadece deniz hayaliyle giderseniz hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

Azmak nehri kamp - wc/duş
Azmakta; nehrin yakınlarında bir kamp tesisi yok. Tuvalet ve duş imkanı da yok açıkcası. Büyük otoparkta ücretli bir wc var (kamp yapılan yere 5-10 dk mesafede). Ben wc ihtiyacımı orada giderdim. Duş için de Azmak'ta yüzmek yetti.

Sorularınız olursa yorum olarak veya instagram.com/organikcizer adresinden ulaşarak sorabilirsiniz. İyi tatiller:) Bütün azmak nehri fotoğrafları bana aittir:)

Yorumlar

Popüler Yayınlar