Gökçeada ücretsiz kamp alanları ve bisiklet turu

Gökçeada, birbirinden güzel plajlarıyla, uzun ve ıssız sahilleriyle, şirin Rum köyleriyle, tuz gölüyle rüzgar sörfü alanlarıyla ve adanın her yerinden fırlayan keçileriyle görülmeyi keşfedilmeyi bekleyen bir cennet. Gökçeada; Çanakkale ilimize bağlı, adanın nüfusu 7 binlerde ve nüfusun bir kısmını Rum vatandaşlar oluşturuyor. Adada aktif yaşayan Rum köyleri de bulunuyor.

Gökçeada'ya nasıl gidilir?
Gökçeada’ya (orijinal adıyla İmroz) gitmek için -eğer Çanakkale’den geliyorsanız- Çanakkale merkezden feribotla Eceabat’a geçiyorsunuz. Bu yolculuk yaklaşık 30-35 dk sürüyor. Eceabat’a geçmemizin sebebi Kabatepe Limanı’na ulaşmak. Çünkü Gökçeada’ya giden gemiler Kabatepe limanından kalkıyor. Eceabat’a ulaştıktan sonra kara yolu ile Eceabat’tan Kabatepe Limanı’na gidiyorsunuz. Yaklaşık 10 km'lik bir mesafe. Arabayla veya motorla bir kaç dakikada orada olabilirsiniz ama bisikletleyseniz yaklaşık 1 saat sürüyor. Bisiklet için Eceabat-Kabatepe Limanı arasındaki yol çok zorlayıcı değil -rüzgar yoksa tabi-. Hafif 1-2 rampa dışında yol çoğunlukla düzdü. Yol boyunca size eşlik eden ayçiçekleri ise cabası:) Yol boyunca bolca ayçiçek tarlası, şeftali ağaçları, domates bahçeleri görebiliyorsunuz.

Araçsız bir şekilde de Eceabat’tan Kabatepe Liman’a gitmeniz mümkün. Eceabat’ta iskelenin hemen yanından kalkan dolmuşlarla kişi başı 5 TL vererek Gökçeada’ya giden gemilerin olduğu Kabatepe Liman'a ulaşabiliyorsunuz.

Kabatepe Lima'nına ulaştığınızda 6 tl'lik bilet ücretini direkt gişeye ödeyerek gemiye geçiş yapıyorsunuz. Araçla gidenler için -özellikle bayram döneminde- hem Eceabat hem de Kabatepe Lima'nı için ciddi araç kuyrukları göze çarpıyor. Bisikletli olmanın en güzel yanlarından biri de bu kuyrukları direkt geçiyor olmak:)
Eceabat iskeledeki araç kuyrukları çoğunlukla 34 plakalı araçlar iken Kabatepe Limanı araç kuyruğundaki araçların çoğu yabancı plakalı araç/karavan. Bu yabancı plakalı araç sahiplerini daha sonra Aydıncık bölgesinde rüzgar sörfü yaparken göreceğiz:)
Araçlar için geçiş ücretinin görseli şu şekildedir;
Gökeçada'dan Kabatepe'ye geçiş ücretleri 
Bir çok gemide olduğu gibi Gökçeada’ya giden gemide de tost, çay ve diğer şeylerinde satıldığı bir büfe var.

Kabatepe Limanı-Gökçeada arası 1 saat 20 dk falan sürüyor ve Feribot Gökçeada’da Kuzu Limanı’na yanaşıyor. Gemi yaklaşırken uzaktan adanın görüntüsü ıssızlık, büyüklük, ağaçsızlık, kuraklık hissi veriyor. Hatta -burasımıymış o çok övdükleri Gökçeada- diye içimden geçirdiğimi hatırlıyorum.

Bu kıyaslamayı tabi ki Bozcaadaya göre yapıyorum. İskeleye vardığınızda; İskeleden ada merkezine kalkan dolmuşları görüyorsunuz. Bu arada Gökçeada-Kuzulimanı’na indiniz ve yorgunluktan öldüğünüzü hissediyorsunuz. İskeleden hemen 200 metre sonra solda çok ağaçlıklı çadır için güzel bir alan bulabiliyorsunuz. Aslında Gökçeada'da adaya adımınızı attığınız ilk nokta olan Kuzu limanında ücretsiz kamp kurabileceğiniz ilk alanla karşılaşıyorsunuz.

Bisikletinizle ise yaklaşık 30 dk boyunca tırmandığınız hafif rampa ile Ada merkezine ulaşıyorsunuz. Ada merkezinde; adaya özgü yiyeceklerin, hediyelik eşyaların, satıldığı dükkanlar var. Ada merkezi adanın sahil kısımlarıyla kıyaslandığında gerçekten çok şirin, derli toplu ve çok daha sakin.
Ben Gökçeada’ya tatile gelecek olursam; kaldığım yeri ada merkezinden ayarlar deniz noktalarına aracımla giderdim. Yine adaya özgü Efi badem, Cicirya gibi yiyeceklerin satıldığı dükkanlar ada merkezinde. Bu dükkanda çalışan garsonların bir çoğu Rum. Ada merkezinde Halk, Ziraat ve Türkiye iş bankalarının şubeleri, ücretsiz büyük bir otoparkta mevcut. Cumartesi günleri de adaya özgür şeylerin satıldığı büyük bir pazar bulunuyor.
Efi Badem Kurabiyesi - Gökçeada
Gökçeada Merkez'de ve bir çok yerde Efi badem bulabilirsiniz. Bu şekilde porsiyonlarla ikram ediliyor. Bu kurabiyeler çok yağlı ama yağı sizi rahatsız etmiyor. Fazla şekerli değil ve içinde büyük bademler var. Bu porsiyon 10 TL yanında çayla çok güzel gidiyor.

Gökçeada - Kaleköy Limanı
Gökçeada - Kaleköy Limanı Kamp
Ada merkezinden 4-5 km sağa doğru sürdüğünüzde kaleköy limanı ve yıldız koyuna ulaşıyorsunuz. İki yer arasında 1 km fark var. Kaleköy; liman olarak geçiyor. Burada bir liman bir kaç dükkan, eğlence mekanları, denize girebilecek bir alan mevcut. Kaleköy'de denize girebilmeniz için bir kumsal var ama Liman'ın arkasında kaldığı için burası çok temiz durmuyor, deniz girmek için tavsiye etmem. Kaleköy'de denize girmek için büyük taşlardan denize yapılan minik platform aracılığıyla denize girebiliyorsunuz. Yine Gökçeada’nın gece, eğlence hayatı da Kaleköy Liman bölgesinde.


Kaleköy Liman'da çadır kurduğum sahil kısmı
Kamp yapmak isteyenler için ise Yıldız koyuna göre daha sessiz sakin ağaçlı alanlar mevcut. Kaleköy Limanında bahsettiğim sahil kısmı yüzmek için olmasa bile kamp kurmak için güzel bir alan. Bu arada Kaleköy Limanında herhangi bir kamp alanı mevcut değil. Kafanıza göre beğendiğiniz yere çadır kurup takılabiliyorsunuz.
Kaleköy'ün sahil kısmında herhangi bir tesis olmadığından wc-duş gibi ihtiyaclarını karşılamak için doğa ile baş başasınız:)
Alışveriş için yakınlarda bakkallar olduğu gibi limana 4 km uzakta Migros gibi marketlerde bulunuyor.

Kalköy Limanında şu fotoğrafta arkada gördüğünüz tepeden gün batımını çok güzel bir şekilde izleyebiliyorsunuz. İnsanlar; biralarını, şaraplarını alıp o tepeye koşuyorlar. Ayrıca diğer gün batımı alternatifi ise; Eski bademli köyü.


Gökçeada - Yıldız Koyu
Gökçeada - Yıldız koyu kamp
Yıldız koyuna gelecek olursak gerçekten bu bölgenin yıldızı konumunda; Gökçeada'da herhangi birisine denize girmek için yer sorsanız ilk verecekleri cevap Yıldız koyu olacaktır. Çok popüler; güzel bir denizi var. İnsanların ücretsiz yüzebildiği bir halk plajı var. Gece gökyüzündeki yıldızlar ışıl ışıl çok güzel görünüyor. Kamp yapmak için uygun yer de bulabiliyorsunuz. Wc-Duş için ise ücretli küçük bir yer var. Ayrıca yıldız koyunda bir camping alanı da var. Dışarıdan güzel görünüyordu, bu kamp alanı normalde 30 tl ücret alıyorken bayram zamanı bunu 90 tl ye çıkartmışlar -kamp alanlarında kalmamak için bir neden daha-. Ben bir daha gelirsem Yıldız koyuna çadır kurmayı düşünmüyorum. Yıldız koyuna kamp kuracak olursam da deniz kenarından ilerleyip kayalıklar üzerinde güzel bir alan bulurdum ya da Kaleköy limanında bir yer beğenir oraya geçerim. Sebebi ise Kaleköy Liman bölgesinin Yıldız koyuna göre daha sakin olması.
Yıldız koyu taşlık; denize doğru uzanan plastik bir iskelesi var. Bu İskeleden suya atlayabiliyorsunuz. Ayrıca koyun her iki yanına doğru uzanan kayalıklara da yerleşip oradan da suya girebiliyorsunuz. Şezlong-şemsiye kiralayabildiğiniz bir tesis mevcut. Ayrıca bakkala da yakın. Migros gibi büyük marketlere ise 4 km uzaklıkta.


Gökçeada - Mavi koy kamp
Gökçeada-Mavi koy kamp
Yıldız koy yakınlarda tavsiye edebileceğim başka bir cennet ise Mavi koy. Kendisine araçla ulaşım pek mümkün değil. Araçla gelebildiğiniz son nokta Yıldız koyu. Yıldız koyunda sağdaki patikadan 30 dk'lık bir yürüyüş ile Mavi koya ulaşıyorsunuz. Küçük bir koy ve ulaşım kolay değil. Yani oraya gidecekseniz eğer her şeyinizi yanınıza eksiksiz alın. Çünkü aman şunu unuttum dediğinizde geri dönüp almaya üşendirecek seviyede zor bir ulaşımı var. Burada hiç bir işletme, şezlong, wc gibi hiç bir şey yok. Arkanızda tepe, önünüzde deniz. Gökçeada - Mavi koyda kamp kurmak da seçenekleriniz arasında bulunsun.

Adanın ön tarafındaki sahilleri, deniz kenarlarını bırakıp adanın geneline dönecek olursak; Ada merkezini dümdüz geçip 4 km ilerlerseniz adadaki ilk ve en işlek Rum köyü olan Zeytinli köyüne ulaşıyorsunuz. Zeytinliköy ve diğer Rum köyleri Gökçeada'da uğramanız gereken noktalardan birisi. 

Gökçeada - Zeytinliköy barajı
Zeytinli Köyünden çıkıp ada yolundan Uğurlu köyüne doğru devam ettiğinizde önce Zeytinli köyüne ait barajın yanından geçiyorsunuz. Sonrasında ise; Tepeköy, Şahinkaya, Dereköy gibi Adadaki diğer Rum köylerinden geçiyorsunuz. Zeytinli köy barajının etrafı oldukça ağaçlıklı o yüzden baraj yakınlarında da kamp kurabilirsiniz.

Bisikletle Gökçeadayı turlamak isteyen arkadaşlara hatırlatmak isterim ki ada çevresi 97 km. Ve tur boyunca sizi çok zorlayan şiddetli rüzgarlara maruz kalıyorsunuz. Öyle ki yokuş inerken bile pedal çevirmeniz gerekebiliyor.


Özellikle bisikletle Gökçeada turu yapmak isteyen arkadaşlar; yanınıza bol bol su alın. 4-5 lt yanınızdan eksik olmasın. Yolda bir çeşme veya dükkan çıkar diye düşünmeyin. Çıkmıyor çünkü. Bir de rüzgarın esme yönünü belirleyerek Ada merkezinden giderek mi turlayacaksınız yoksa Aydıncık yönünden mi buna göre rotanızı oluşturun.

Gökçeada’ya geldiniz ve Yıldız Koyu çevresinin çok dalgalı olduğunu gördünüz. Üzülmeyin burası dalgalı olduğunda adanın arka tarafı sakin oluyor. Arka tarafından kastım Gizli Liman, Uğurlu Köyü ve Laz koyu bölgesi.

Gökçeada - Uğurlu Köyü Kamp
Uğurlu köyü sahili
Gökçeada'da az insanın bulunduğu denizi güzel; sakin bir kamp kurmak isterseniz. Rotanızı direkt Uğurlu Köyü yönüne çevirebilirsiniz. Kuzu Limanından burası yaklaşık 28 km mesafede. Ben gideyim kafama göre çadır kurayım, kimse bana karışmasın derseniz burası Uğurlu köyü plajı ve çevresi olacaktır. Sahilde rahatlıkla yer bulabileceğiniz gibi. Biraz araştırmayla ücretsiz ağaçlık bir çadır alanı da bulabilirsiniz. Wc-Duş imkanı ücretli olarak bulunuyor. Bu bölgede büyük marketler olmasa bile köy merkezinde (sahilden 500 mt yukarıda) fazlaca bakkal mevcut. Bu bölgede kafanıza göre çadır kurabileceğiniz gibi ücretli bir camping alanı da mevcut. Uğurlu köyü sahili yol seviyesine yakın olduğu için aracınızı park etmede ve suya girmede sorun yaşamıyorsunuz. Plajın üst tarafında bir yol var. Yine o üst yola da aracınızı park edebilir ve uygun bir noktaya çadırınızı kurabilirsiniz. Üst yoldan sahile inmek çok zorlayıcı değil.

Gökçeada - Gizli Liman
Burası; Gökçeada'daki dalış merkezlerininde dalış noktalarından birisi. Genelde adanın ön tarafında (mavi koy) dalış yaptırıyorlar ancak bu bölge dalgalı olduğunda adanın arka tarafındaki Gizli Liman'a gidiyorlar. Burası Uğurlu Köyüne 1 km yakınlıkta.

Gökçeada - Laz Koyu Kamp
Laz Koyu yine adanın arka tarafında bulunan bir bölge. Uğurlu Köyüne yaklaşık 3-4 km mesafede. Laz koyuna ulaştığınızda sahil büyük bir tepenin aşağısında kalıyor. Sahile inmek için tepeden aşağıya patika yoldan inmeniz gerekiyor. Kocaman güzel bir sahili var. Yine buraya da çadır kurma konusunda sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum ama konum açısından o tepeyi in çık zorlayıcı olabilir. Burada ücretsiz duş ve wc mevcut. Ayrıca Laz koyunda bir de küçük işletme var ama bu işletme koyun küçük bir kısmını (sol kısım) kapsıyor. Aracınızla direkt sahile kadar inemiyorsunuz. Aracı belli bir noktada bırakıp yine o tepeden yaya olarak inmeniz gerekiyor. Tabi bu durum bisiklet için de geçerli.
Gökçeada - Laz koyu görüntüsü
Laz koyundan çıkıp Aydıncık yönüne 500 mt ilerlediğinizde sağ tarafta (Zaten hemen fark ediliyor) aracınızla gidebileceğiniz. Yol ile aynı seviyede olan başka bir plaj daha var. Issız, sessiz ve sakin bir yer. Laz koyunda kamp kuramazsanız bu seçeneği de aklınızda bulundurun.

Laz koyundan sonraki durağımız Gökçeada'nın rüzgar sörfü bölgesi Aydıncık (Kefaloz). Tuz gölü de yine bu bölgede yer alıyor. Laz koyu ile kefaloz arası yaklaşık 19 km ve yol boyunca hiç bir işletmeyle veya su içmek çeşmeyle karşılaşmıyorsunuz. 
Karşınıza bu güzergah boyunca keçiden başka bir şey çıkmıyor:) 
Gökçeada - Keçiler: Bu keçileri adanın her yerinde görüyorsunuz.
Gökçeada - Aydıncık Bölgesi Kamp
Aydıncık (Kefaloz) Bölgesine vardığınızda suyun üstünde martı gibi uçan bu şeyleri göreceksiniz. Hepsi rüzgar sörfü yapan insanlar. Sahile yaklaştığınızda binlerce karavanlı, çadırlı insanlar buraya rüzgar sörfü yapmaya gelmişler. Bu araçların bir çoğu da yabancı plakalı.
Gökçeada daki tuz gölü de yine Kefaloz'un hemen arkasında yer alıyor. İnsanlar tuz gölünde çamurlara bulanıyorlar.
Aydıncık bölgesi Alaçatı sörf okulları gibi olmaya çalışmış ama tam olamamış. Çok düzensiz ve dağınık bir yapısı. Bu gölgede bir camping alanı var ama öylesine bir camping alanı. Ücreti de 30 TL.
İnsanlar rastgele buldukları yerlere çadırlarını kurmuşlar. Ben kamp kurma açısından kefalozu çok beğenmedim. 
Rüzgar sörfü yapılan diğer bir bölge ise Kefaloz'un hemen yakınındaki Eşelek bölgesi.
Burada da insanlar rüzgar sörfü yapıyor ve burası Kefaloz'a göre daha sakin. Hatta bomboş; sadece rüzgar sörfü yapan insanlar var.
Burası Kamp için uygun görünse bile şiddetli rüzgar rahatsız edici olabilir.
Gökçeada rüzgar sörfü Eşelek bölgesi

Gökçeada genel olarak güzel ama ağaçlı bölge sayısı çok az. Çok büyük bir ada. Öyle ki; adanın arka taraflarında (Gizli liman ile Aydıncık arasındaki mesafe) hala el değmemiş plajlar mevcut. Plajların bazıları kum iken bazıları da taşlık.
Bisiklet ile gezmek için rüzgar yokken güzel bir rota ama dinlenmek için çadır kurma alanlarını iyi seçmek lazım.

Adadaki kamp alanlarının ücretleri genelde 30 TL civarındayken her ne hikmetse bu fiyat resmi tatil zamanlarında 90 TL fiyatlarına çıkıyor.
Aydıncık bölgesindeki camping’ler 30 TL alıyor ama buralar da kamp alanı sayılmaz. Çok dağınık. Yıldız koyunun oradaki kamp alanı ise bazen 30 TL bazen 90 TL alıyor. Burada duş-wc imkanları var.

Ada merkezinden adanın bir çok noktasına otobüslerle ulaşım imkanı var.

Not ve Teşekkür: Bu arada bisikletinizi otobüs bagajında şehirler arası taşımak için Pamukkale firması gayet yardımsever. Bisikletin ön tekerini sökmek kaydıyla çalışanlar hiç bir zorluk çıkarmıyor.

Aklınıza takılan sorularınızı yorum olarak veya instagram.com/organikcizer adresinden öğrenebilirsiniz.

Yorumlar

Bilinçli Kadın dedi ki…
Bozcaada otelleri için fiyat araştırması yapıyorum. Bu yaz fiyatlar nasıl olacak ?
ONUR KUTLU dedi ki…
Avşa adası pansiyon seçenekleri çok uygun fiyatlarla sizleri bekliyor.
VATAN FİDANCILIK dedi ki…
Ceviz fidanı çeşitleri çok uygun fiyatlarla sizleri bekliyor.

Popüler Yayınlar