Sonbaharda Yedigöller Kampı


Yeşilin, sarının, turuncunun, kahverenginin yani sonbahara ait aklınıza gelebilecek tüm renklerin bulunduğu bir orman ve bütün bu renkleri içeren ormanın içerisine serpiştirilmiş 7 tane gölün bir arada bulunduğu güzel bir yer düşünün.  Güzel bir orman kampı planlıyorsanız Yedigöller bu tarife uyuyor.

Burası; ücret vererek içerisine giriş yapabildiğiniz bir milli park, İsminden de anlayacağınız gibi içerisinde toplam 7 adet göl bulunuyor. Gerçi göllerden birisi kurumuş durumdaydı. Kurumuş olan gölün ismi de kuru göl diye geçiyor zaten:)

Aslında Yedigöller milli parkına gittiğinize toplam 6 adet göl göreceksiniz. 
Bunlar sırasıyla; 
1)ince göl
2)sazlı göl 
3)nazlı göl,
4)kuru göl (nazlı gölün hemen bitişiğinde kurumuş)
5)büyük göl
6)derin göl ve 
7)serin göl şeklinde sıralanıyor.

(Koyuladığım yerler; etraflarına çadır kurulmasına izin verilen göller)


Peki; Yedigöllere’de çadır kurmak serbest mi? Girişte ücret ödüyor musunuz? Yedigöller’de ateş yakmak serbest mi? Wc var mı? gibi sorular her kampçı gibi sizinde kafanızdan geçiyordur.

Yedigöller Milli Parkı-Kamp Alanı
Yedigöller milli parkı ücret tarifesi 
Yedigöller Milli Park’ında çadır kurmak serbest, girişte kamp için şu fiyatı ödediğinizde çadır kurabiliyorsunuz.

YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI ÜCRET TARİFESİ (2019)
Şahıs: 6 TL
Motorlu Bisiklet: 9 TL
Otomobil-Kamyonet: 18 TL
Minibüs: 54 TL
Midibüs: 90 TL
Otobüs: 162 TL
Çadırlı Kamp: 34 TL
Fotoğraf Çekimi: 150 TL
Film-Klip Çekimi: 1.750 TL


Yedigöller'de çadırlı kamp için fiyat 34 TL yazılmış olsa da açıkcası biz 2 kişi için 18 tl ödedik. Görevli bize bir fiş verdi ve saklamamızı istedi ama sonrasında o fişi soran olmadı

"Normal prosedürde görevlilerin çadır çadır dolaşıp biletleri kontrol ettiğini, bileti olmayanlardan da ücret aldığını duymuştuk ancak hafta sonu çok kalabalık olduğundan bunu uygulayamadıklarını düşünüyorum."

Yedigöller’e geldiğimizde çadırların çoğunlukla nazlı göl, derin göl ve büyük göl etrafında kurulduğunu gördük. Bazı insanlar ise göl çevresine göre daha sakin, ıssız olan göl çevresinden uzakta orman içerisinde çadır kurmuşlardı. 

Gölün çok kenarına kurarsanız eğer; gün içerisinde gelip-giden turcular çok fazla olduğundan (özellikle hafta sonu için) rahatsızlık duyabilirsiniz. Gölden uzakta kurarsanız eğer daha sessiz sakin bir kamp geçirmiş olursunuz.

Serin göl, ince göl ve sazlı göl civarında ise kamp kurmak yasaktır tabelaları olduğu için oralarda çadır yoktu.

Nazlı göl çevresinde geniş düz alanlar olduğu için o bölgeye genellikle kalabalık kamp grupları (etkinlik kapsamında) geliyor. O yüzden bir etkinliğe denk gelirseniz; nazlı göl çevresi çok kalabalık oluyor. Sakin, sessiz kafa dinleyeceğim bir kamp yapayım diyorsanız nazlı gölü direkt es geçin. Tabi bu kalabalıklık gittiğiniz tarihe göre fazla veya az olabilir.

Yedigöller-Büyük Göl
Yine Derin göl çevresi de oldukça kalabalık oluyor. Aracı park ettikten sonra rahat ulaşılabilir olması, düz bir yüzeye sahip olması da tercih sebebi. Ama derin gölün üst taraflarında yine göl manzaralı ama gölden biraz uzakta güzel kamp alanları bulabilirsiniz.

Yedigöller’de kamp için benim favorim Büyük göl çevresi. Özellikle de büyük gölün arka tarafları. Ön tarafları çok kalabalık ve sıkışık olsa da arka taraflarında gölü balkondan izler gibi görebileceğiniz bir konum da veya gölün hemen dibinde çadır alanları bulabiliyorsunuz. Gölün çok yakınına kurmanın dezavantajı ise günübirlik gelen turcuların yürüş yolu üzerinde olmanız.
Yedigöller Kahvaltı keyfi - Turgay Erel
Bu yüzden balkon konumu gibi gölün biraz üstünde konumlanmak daha keyifli olacaktır.

Bu üç gölünde yakınlarda wc bulunuyor. Tuvaletler genelde temiz ve kullanışlıydı.

Yedigöller Kampı-Ateş yakmak
Yedigöller’de ateş olayına gelecek olursak. Gün boyunca “mangal, tüp, kamp ocağı gibi” her türlü ateşin yakılmasının yasak olduğu şeklinde anonslar yapılsa da akşam 7 den sonra (özellikle günübirlikçiler ve piknikçiler gidince) ateş yakabiliyorsunuz. Bu durum akşam 7 den sabah 9'a kadar geçerli.

Bu arada biz gün içerisinde de kamp ocağımızla (etrafını iyice kapatarak) yemek pişirdik, yedik ve herhangi bir sorunla karşılaşmadık.

Yedigöller milli parkında kampçılar için çadır bögelerinde wc var. Ama her zaman wc ye yakınlarda kamp kuracak alan bulamayabilirsiniz. Yine de göl çevresinden veya kamp alanlarından ne kadar uzağa kurarsanız kurun wc 300-400 metre uzaklığınızda oluyor. Yani özetle Yedigöller'de kolay ulaşılabilir bir tuvalet var.

Yedigöller Kampı-Yeme, İçme
Yedigöller - Turgay Erel
Yedigöller'de yeme içme konusuna gelecek olursak. Belirttiğim gibi biz gündüz kamp ocağı (nurgaz) yakarak yemeğimizi hazırladık. Milli park içerisinde bir çok noktada içilebilir suların aktığı musluklar bulunuyor. Yemek için ise ben kamp yemeğiyle uğraşmayayım diyenler için büyük göl yakınında bir restaurant mevcut. 

Ateşle ilgili kısıma şunu ilave edeyim: Ateşlerin genelde metal bir bidon içerisinde yakılmasına izin veriyorlar. O bidonu her zaman bulamayabiliyorsunuz (açıkcası biz bulamadık ve yerde yaktık). Bu yüzden yanınızda metal bir teneke getirmenizde fayda var. Yedigöller içerisindeki ormanlık alanda fazlasıyla odun bulabilirsiniz. Özellikle sazlı göl (kamp yapmanın yasak olduğu) bölgede, orman içlerinde fazlaca odun bulabilirsiniz. Yedigöller yakınlarında bakkal-market gibi bir şey yok. Yani her şeyinizi yanınıza almanızda fayda var. Sadece Milli Parka yakın bir köy var orada, gözleme yapan insanlardan ekmek, yiyecek tarzı şeyler temin edebilirsiniz. Biz ekmek almayı unutmuştuk; oradaki insanlardan temin ettik.
Yedigöller, Büyük Göl - Turgay Erel

Sonbahar için (ekim sonunda) Yedigöller’e gittiyseniz bilin ki hava soğuk olacaktır. Hamak kurup sallanabilirsiniz tabi ki ama benim gibi üşüyen bir yapınız varsa bunu uyku tulumu içerisinde yapabilirsiniz. Sabit durduğunuzda üşüdüğünüz, hareket halindeyken ısındığınız tshirt’le dolaştığınız bir hava var. Ama yine de akşam 5-6 gibi ağzınızdan buhar çıkacak seviyede hava serinliyor.
Yedigöller hamak keyfi - Samet Yerli









Yedigöller’de nasıl bir çadır ekipmanı kullanmalıyız? Sonbahar için gittiğinizde hava soğuk oluyor özellikle akşamları. Çadır içerisinde sizin yerden yalıtımınızı sağlayan güzel bir mat. 0 veya -5 derecelerinde bir uyku tulumu ve sıkı giyiğindiğinizde yedigöllerde çadır içerisinde geceyi geçirmeye hazırsınız:)

Yedigöller'de balık tutmak isterseniz eğer; bunu 1 Ekimden önce yapacağınız kamplarda gerçekleştirebilirsiniz. 1 Ekim itibari ile Yedigöller'de balık avı yasaklanıyor. Bu yasağa rağmen tek tük olta atan insanlar vardı.


Bu arada kız kıza kamp yapmak için de Yedigöller Milli Parkı oldukça uygun ve güvenli. Tuvaletler kadınlar için de kullanışlı ve temiz.

Ulaşım konusunda; Yollar oldukça güzeldi. Normal bir araçla rahatlıkla gidebiliyorsunuz. 

Sorularınız olursa; www.instagram.com/organikcizer adresinden mesaj atabilirsiniz:)









Yorumlar

Popüler Yayınlar