Eylül ayında kamp yapılacak yer: Subatımı yaylası, Kocaeli, Başiskele


 
Yaylada kamp yapmayı sevenler için İstanbul'a yakın güzel bir yayla kampı yazısıyla karşınızdayım. Subatımı yaylası; İstanbul'dan yaklaşık 140 km uzaklıkta Kocaeli ilinin Başiskele ilçesinde bulunuyor. 

Subatımı yaylasını keşfimiz ise tamamen tesadüfen oldu. Hem subatımı yaylası keşfimiz hem de popüler olan menekşe yaylasına neden gitmemeniz gerektiği ile ilgili kısa bir not:)


Menekşe yaylasına dair kısa bir bilgi:
Şöyle ki; yine aynı konumda bulunan ve sebebini bildmediğimiz bir şekilde oldukça popüler olan Menekşe yaylasında kamp yapmak üzere yola çıktık. 140 km sonra Menekşe yaylasına yakşatığımızda; -yaklaştığımız da tabelalardan anladık-vardığımızda tam bir hayal kırıklığı yaşadağık. Yayla'ya ulaşana kadar da Menekşe, Menevşe, Menek gibi farklı farklı yönlendirici tabelalar gördük ama hepsi aynı yere çıkıyordu. Yayla, yaylalıktan çıkmak üzere; ortasından yol geçirilip ikiye bölünmüş; hemen heryerine evler yapılmış, yaylanın etrafı bahçe gibi çitlerle çevrilmiş. Yolu da o kadar kötüydü ki alçak bir araçla gitmemenizi öneririm. 

Menekşe yaylasına nasıl giderim derseniz de Menekşe cafe'yi konum olarak seçebilirsiniz. Zaman zaman telefonunuz çekmeyecektir ama belirttiğim gibi farklı isimli tabelalarla yönlendiriliyorsunuz.
Telefon zaman zaman çekmeyeceği için ölcebilmeniz adına; yaylaya giderken bir noktadan sonra asfalt yol bitiyor ve hep toprak yoldan ilerliyorsunuz. Asfalttan sonra yaklaşık 30-35 km sürdüğünüzda yaylanın olduğu bölgeye ulaşıyorsunuz.

Subatımı yaylası kamp alanı:
Subatımı yaylası; açık ve eğimli bir yüzeye sahip. Etrafı çam ağaçlarıyla çevrilmiş güzel bir alan. Soğuk ve rüzgarlı havalarda o açık alanda kamp yapmak biraz zor olsa da yaz aylarında güzel bir kamp yapılabilir.


Subatımı yaylasına ulaşım ve yol durumu:
Subatımı yaylasına gitmek için Menekşe yaylasına gider gibi gidiyorsunuz. Yani menekşe cafe yi navigasyona yazın yola devam edin. Sonrasında aşağıdaki tabelayı görmeniz ve takip etmeniz gerekiyor.
Yol çok kötü arkadaşlar; yani yüksek bir araçla gitmeniz lazım. Yakşaık 30 km bozuk toprak bir yoldan ilerliyorsunuz. Bazen sıkışmış güzel bir toprak yol denk gelse de çoğunlukla çok yavaş ve çok dikkatli şekilde gitmeniz gerekiyor.
Normal bir araçla gidemez misiniz? Gidersiniz tabi ki ama aracın altını, tamponunu kaç kere sürttüğünüzü sayamazsınız. Bir de yayla bölgesi olduğu için yağmur riski de var. Yola çıkmadan önce hava durumuna mutlaka bakın.

Subatımı yaylası kampı ve konaklama:
Yayla genel olarak eğimli olsa da çadır kurmak için düz alanlarda var. Açık bir havada gece vakti yıldızları seyre doyamazsınız muhtemelen ama biz kaldığımızda hep sisliydi. Rüzgar ve yağmur olursa da açık alanda kurduğunuz kamp keyfiniz kaçabilir. Yayla bölgesinde kamp kurmak için diğer seçenek ise orman kısımları. Yol boyunca orman içerisinde -aa buraya da çadır kurulurmuş diyebileceğiniz bir çok alan da görüyorsunuz. Size tavsiyem ilk beğendiğiniz boşluğa çadırınızı kurmanız olacaktır. Bu tavsiyede ciddiyim:) Çünkü o kadar sarsıntılı yoldan sonra aklınızdan şöyle bir şey geçecek: "keşke o ilk beğendiğimiz yere kursaydık" :)

2020 Eylül'ün 2. haftası gittik. Yayla havası gayet güzeldi. Tshirtle veya ince bir sweatshirt ile rahatlıkla günü geçirebilirsiniz ama hava karardıktan sonra ateş yakma ihtiyacı hissedebilirsiniz.
Ben geceyi fotoğrafta gördüğünüz gibi hamakta geçirdim. Yağmur yağma ihtimaline karşı da tarp ile kendime çatı yaptım. 0 derece konfor seviyesindeki uyku tulumum ile rahat bir gece geçirdim. 

Yeme-İçme-Market
Yol üzerinde; Yuvacık barajı solunuzda kalacak şekilde ilerliyorsunuz. Barajdan bir kaç km sonra hemen sol tarafda köylülerin açtığı tezgah var. Ekmek, su, bahçe ürünleri satıyorlar. Biz alışverişin bir çoğunu Kocaeli merkezden yaptık ama ekmek almayı unutmuştuk. Ekmeği o yerden aldık. Bakkal gibi değil her zaman açık bir yere benzemiyordu. Hiç risk almadan yiyeceğinizi getirmenizi öneririm. Bu yerden sonra herhangi bir bakkal, market vs göremiyorsunuz. 
Etrafta çeşmeler var ama biz gittiğimizde akmıyordu. Suyumuz bitince köylülerden istedik. Bu anlamda suyu bolca almanızda da fayda var.
İmkanlar
Açıkcası; bolca yakacak odun imkanı sunuyor. Odun konusunda sıkıntı çekmiyorsunuz.
Hem yol boyunca hem de yaylada telefon çoğunlukla çekmiyor. Çeken yerlerde de Turkcell çekiyor. 
Doğa içerisinde olduğumuz için herhangi bir wc-duş imkanı bulunmuyor.











Umarım yazdıklarım işine yarar :) Daha fazla soru sormak isterseniz https://www.instagram.com/organikcizer/ mesaj atabilirsiniz

Yorumlar

Popüler Yayınlar