Bir bakışta Gaziantep gezisi





4 günlük Gaziantep gezimden bahsetmek istiyorum. Bu arada 4 gün (bana göre) Gaziantep için biraz fazla ama bu gün sayısı gezen kişinin performansına da bağlı. 3 günde gezebilirsin, 5 günde gezebilirsin :) 2 ayrı güne ayırdığımızda 1. gün ve 2. gün için Gaziantep'in gezilecek, görülecek ve yemek yenecek noktalarını yürüyüş/gezi rotasına uygun olarak sizlerle paylaşmak istiyorum. 2 günden fazla kalacaklar içinse görülmesi gereken diğer yerleri de paylaştım. Keyfili okumalar :) 
İlk defa Gaziantep'e gidecekler için sıradan bir vatandaş olarak; kısa bir tur rotası oluşturmaya çalışacağım. Dolu dolu geçireceğiniz 2 gün ile Gaziantep'in bir çok noktasını görebilir, bir çok yemeğini yeme şansı yakalayabilirsiniz. 

Konaklama:
Gaziantep'e gitmeden önce kalacağınız yeri ayarlamanızı öneririm. Çünkü yaz/kış farketmeksizin Otelleri genelde dolu oluyor. Ben, çok pahalı olmayan çarşıya (Gaziantep Kale bölgesi) yürüme mesafesinde olan bir yerde kaldım. Yürümeyi sevdiğim için sürekli farklı sokaklardan girip çıktım. 
Ayrıca; tarihi dokuyu biraz daha hissetmek için otele dönüştürülmüş konaklar ve han'lar da mevcut; bunlar çoğunlukla çarşı içerisinde bulunuyor. Eğer kaldığınız yer size güzel bir kahvaltı veya akşam etkinliği sunmuyorsa; genelde otel dışında zaman geçiyorsunuz ve otele yatmak için gidiyorsunuz.
Benim kaldığım yer Kargül Otel'di. Fiyat olarak geceliği 150 Tl idi ama konum olarak tam bir küçük Suriye idi :) Tekrar gidersem orada kalır mıyım? Hayır kalmam :)

Gezilecek yerler:
Gaziantep'in çarşı bölgesini 1 günde de gezebilirsiniz ancak biraz yorucu ve koşturmacalı olur. Onun yerine 2 gün ayırarak biraz daha geniş bir zaman ayırmanızı öneririm. Sadece yemek ve bir kaç tarihi yer göreyim diyorsanız 2 günlük Gaziantep gezisi sizin için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Ben kendim uyguladığım ve memnun kaldığım gezi sırasını sizlerle paylaşacağım. ilk gün etkinliği olarak aşağıdaki noktalara uğrayabilirsiniz. Bunu arttırmak veya azaltmak tabi ki senin elinde.

1. Başlangıç noktası Büdeyri Han (Kahvaltı): Sabah Gaziantep Kalesi gezisine başlamadan önce burada güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz. Çok yöresellik beklentiniz olmasın. Ben sadece menemen yedim gayet lezzetliydi. Onun dışında serpme kahvaltı ve kahvaltı tabağı da mevcut. Küçük bir not kahvaltı da katmer önerirlerse yemeyin:) 

Önce burada kahvaltı yaparak güne başlayabilirsiniz ya da önce kaleyi gezip buradan kahvaltı yaparak devam edebilirsiniz. 


Eğer arabayla gelecek olursanız; aracınızı kale yakınındaki otoparklardan birisine bırakabilirsiniz. Oralarda yer bulamazsanız büdeyri hanın sol tarafından çıkan sokağa bırabilirsiniz.

2. Gaziantep Kalesi: Kahvaltıyı yaptıktan sonra; burası Gaziantep'i gezisine başlangıç için harika bir nokta. Çünkü görülecek bazı yerler kalenin eteğinde ve kaleden çarşıya doğru gideceğiniz güzergahta.
Kale zaten Büdeyri Han'ın karşısında; Gaziantep Kalesine giriş 10 TL. Öğrenci, öğretmen ve sağlık çalışanına giriş ücretsiz. Gaziantep Kale'sinin içerisi çok güzel bir müze haline getirilmiş ve koridorlarda yürürken tarihi baştan yaşıyorsunuz. Zaman ayrılsa içerisinde 2 saatten fazla kalabileceğiniz bir müze. Ben 1 saat dolaşıp çıktım. 




3. Kale çevresi: Kale çevresinde; tarihi kır kahvesi ve naib hamamını bulabilirsiniz. Ayrıca; bir çok ciğerci de yine o bölgede bulunuyor. O bölgeye Kale altı (Gale altı) diyorlar. 




Tarihi kır kahvesi istanbul tophanedeki nargile cafelerden hallice; ben gittim ama tekrar gitmem. Fiyatları ortalama gaziantep mekan fiyatlarından da yüksek. 


Yine tarihi Naib Hamamı da kale altı bölgesinde yer alıyor. Antep'deki son günümde İstanbul'a gelmeden önce gittim yıkandım, kese dahil fiyatı 65 TL idi. Memnun kaldım.

Emine Göğüş Mutfak Müzesi ve Hamam Müzesini de görmek isterseniz. Bu iki müzede kale bölgesinde yer alıyor. Gümrük caddesinde yürümeye başlamadan önce buraları ziyaret edebilirsiniz. Giriş her iki müze için de 5 TL. Öğrenci, öğretmen ve sağlık çalışanına ücretsiz.



4. Büdeyri Han'ın önünden gümrük caddesi tarafı (bakırcılar çarşısı yönü): Gümrük Caddesine yöneldiğinizde artık Gaziantep'in tarihi hanlarını görmeye başlayacaksınız. Bu arada Han demişken, geçmeden hemen Büdeyri Han'a bitişik olarak Zeytin Han'dan bahsedeyim. İsminden de tahmin edebileceğiniz üzere içerisinde Zeytin satılıyor. Ben Gaziantep'te zeytinin bu kadar büyük yeri olduğunu yeni öğrendim.

5. Dediğim gibi bakırcılar çarşısı yönüne ilerlerken: Sağlı sollu bir çok Han'ı görebiliyorsunuz. Bunlardan benim en beğendiğim, içerisinde Kaleoğlu mağarasının bulunduğu Yeni Han'dı. Han'ların içlerine mutlaka girin ücretsiz ve çoğu Han'ın altında da mağara var bunlara girişte ücretsiz.

Ben Kaleoğlu mağarasına girdiğimde içeriden müzik sesleri geliyordu 4 kişi oturmuş müzik yapıyordu. Garson menengiç kahvesi önerdi. Yanında su ve kuruyemiş ile birlikte servis ediliyor. Menengiç kahvesini beğendim. Menengiç kahvesi 17 TL idi. Kahvenin fiyatı bazı yerlerde 13 TL bazı yerlerde ise 20 TL olabiliyor.



6. Aynı yol üzerinde yürürken: gelmeden önce internetten bulabileceğiniz meşhur yemek ve tatlı yerlerini görebilirsiniz. Örneğin; imam çağdaş bu yol üzerinde yer alıyor.








7. Yöresel yemek yeri önerisi (Yesemek Gaziantep Mutfağı): Antep mutfağı denince insanların çoğu etli bir menü düşünüyor ama burası sadece etten ibaret değil. Yesemek Gaziantep Mutfağını güzel bir şekilde ziyaretçileri ile buluşturuyor. 5 çeşit mezeden oluşan yöresel bir tabak hazırlıyor, 27 TL. Ayrıca; bir çok yemeği de tadabilmeniz için yarım porsiyon şeklinde yemenizi öneriyorlar. Yuvalama ve şiveydiz benim burada yediğim yemeklerden. Hesap ortalama idi ne çok düşük ne çok yüksek. 

Bu arada yöresel yemekler demişken; MSM Gaziantep'de önerilen yerlerden birisi Ben burayı gördüm içerisi gayet güzel ama yemek yeme fırsatım olmadı. Burasını Antep'i dolaşırken, Antep'li esnaflardan çok duydum. Not olarak buraya bırakıyorum. Bu arada; burası yürüyüş rotasının biraz dışında, çarşıdan azcık uzakta kalıyor. MSM Gaziantep'de kahvaltı bulunmuyor.











8. Zincirli Bedesten: İmam çağdaş ve Yesemek solunuzda kalacak şekilde devam ettiğinizde karşınıza zincirli bedesten çıkıyor. Çoğunlukla doğal taşlardan bileklik ve kolyelerin yer aldığı Zincirli Bedesten İçerisinde türlü türlü hediyelik ürün de bulabiliyorsunuz.






9. Bakırcılar Çarşısı: Zincirli Bedesten'den çıktığınızda, Bakırcılar çarşısı sizi karşılıyor. İsminden de tahmin edebileceğiniz üzere burada el yapımı bakır ürünleri. Cezveler, tavalar, fincanlar, tepsiler... aklınıza gelebilecek bir çok metal ürünü bu çarşıda bulabiliyorsunuz. Çarşının içerisi labirent gibi Osmanlı'dan kalma bir çarşıda dolaşıyormuş gibi hissediyorsunuz.




10. Tütün Han: Bir çok Han'ı yürüyüş güergağınızda görebiliyorsunuz ama Tütün Han, Bakırcılar çarşısı içerisinde yer alıyor ve çarşı labirent gibi olduğundan bu hanı görmeyebilirsiniz. O yüzden özellikle yazmak istedim. Bakırcılar çarşısında biraz dikkatli bakındığınızda veya birisine sorduğunuzda gösterecektir. Burasının içerisinde yemek için bir yer bulunuyor ve ayrıca kahve de içebiliyorsunuz.











11. Almacı (Elmacı) Pazarı: Bakırcılar çarşısından çıktığınızda; tam karşınızda Almacı Pazarı'nı görüyorsunuz. Burada daha çok bahartlık ürünler satılıyor.











12. Tahmis Kahvesi veya Metanet Lokantası: Bu kadar yürüyüşten sonra acıktıysanız eğer Metanet Lokantasında Beyran içebilirsiniz. Yo hayır acıkmadım ama bir soluklanayım derseniz de Tahmis kahvesi bunun için güzel bir mekan. Kahve çeşitleri, baklava ve çay bulunuyor.

Bu arada Metanet'te Beyran porsiyon 35 TL ve sarımsak sevmiyorsanız az sarımsaklı olarak belirtin sipariş verirken. Ayrıca menülerinde kebap da bulunuyor Burası biraz ara sokaklarda kaldığı için navigasyon açmanızı öneririm.

Bu iki yer(Tahmis ve Metanet) birbirine yakın.
13. Pirişici Mescid ve Kasteli: Gaziantep'te suların temiz tutulması ve buharlaşmasını önlemek için yer altında bulunan su dağıtım noktaları. Kahve veya yemek sonrası yine konum açarak bu kasteli ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücretsiz, içerisinde su havuzları ve bu yer altı su sistemi hakkında bilgi veren yazılar bulunuyor.




14. Şahinbey Savaş Müzesi: Kastel'den sonra bu müzeyi de görmenizi öneririm. Savaş zamanı, yerli halk korunmak için mağaralar ve tüneller kullanmışlar. Bu mağara yaşamını güzel bir şekilde gösteren bir müze.

Gaziantep'te bir çok müzeye giriş 5 TL, 10 TL gibi fiyatlarda ama öğrenci, öğretmen, sağlık çalışanı kartınızı gösterdiğinizde girişler ücretsiz. Ayrıca bazı müzelerde müzekart da geçiyor.


Tarihi Gaziantep sokaklarında dolu dolu 1 gün geçirdin. İkinci gün programı aşağıdaki gibi:


1. Tarihi Bey Mahallesi: Burası benim en az çarşı bölgesi kadar sevdiğim bir yer oldu. Kaybolarak gezmeyi sevenler için bu mahalle güzel bir nokta, şöyle ki; Atatürk Anı Evi, Oyuncak müzesi ve Ali İhsan Göğüş müzesi bu mahallede yer alıyor. Hatta karşı karşıyalar.








Bey Mahallesinin önemi ise şuradan çıkıyor; Atatürk şehri ziyaret ettiğinde, Atatürk'e Gaziantep nüfusuna kayıtlı olduğu bir nüfus cüzdanı hediye ediyorlar. Nüfusa kayıtlı olduğu mahallede Bey Mahallesi






2. Papirüs cafe: Bey mahallesindeki bu cafe ziyaret edilesi noktalardan. Dokusu bozulmamış; 200 yıllık tarihi rum evi düşünün. Güzel bir avlusu, hoş sohbet bir işletme sahibiyle sevdiğim yerlerden birisi oldu. Haftasonu pek kalabalık oluyormuş ama haftaiçi sakin. Bu kadar popüler olmasına rağmen menengiç kahvesi 13 TL idi. Hatta bozuk çıkmayınca 10 TL aldılar. 1 saatten fazlada yer sahibiyle sohbet ettik. 

Mahalleye farklı noktalardan giriş olduğu için Papirus cafe sağınızda kalacak şekilde girdiyseniz yürüdüğünüzde müzeler karşınıza çıkıyor. Eğer müzelerin olduğu noktadan girdiyseniz. Atatürk Anı Evi solunuzda kalacak şekilde ilerlerseniz Papirüs Cafe'ye ulaşıyorsunuz.






3.  Atatürk Anı Evi: Atatürk'ün Gaziantepliler için öneminin anlatıldığı bir müze evi. Bir çok müzede olduğu gibi burada da Antep'in Gazi ünvanı alışı ve buradaki tarihsel sıra güzel anlatılıyor. 
Atatürk bu evde kalmamış ancak, kendisi şehri ziyaret ettiğinde kullandığı; yatak, çatal-kaşık ve fincan gibi eşyalar sergileniyor. Müzeye giriş 5 TL. 


4. Gaziantep Oyuncak Müzesi: Atatürk Anı Evi'nin tam karşısında yer alan müzede farklı ülkelerden toplanmış oyuncaklar yer alıyor. Benim en çok ilgimi çeken micky mouse'un ilk ortaya çıktığı hali oldu. Ve bir de noel baba'nın hayatımıza nasıl katıldığını gösteren bilgi oldu.

5. Ali İhsan Göğüş Müzesi: Gaziantep'in yetiştirdiği önemli bir gazeteci ve siyaset adamı. Bu müze de oyuncak müzesi ile yanyana ve üst katında bir cafe bulunuyor. Cafe'nin terasından kurtuluş camii si görülebiliyor.














6. Kurtuluş Camii: 1892 yılında Valide Meryem Kilisesi olarak yapılan yer sonrasında Cami'ye dönüştürülmüş.



Bu yukarıda bahsettiğim yerler biribirine yürüme mesafesinde bulunuyor. Hatta bu rotada papirüs cafeyi sona bırakırsanız. Papirüs cafe'den Bayazhan'a yürüme mesafesi ulaşabilirsiniz.


Gaziantep'te güzel bir meyhane ya da akşam rakı içebileceğiniz güzel yer arıyorsanız doğru adres Bayazhan. Ayrıca içerisinde bir de Pub bulunuyor.




7. Zeugma Mozaik Müzesi: En güzelini en sona sakladım. Burayı sona yazmamın sebebi konum olarak yukarıdakilerden biraz uzakta olması. Buraya ulaşım için bir araç gerekli. Çok uzak değil ama yürümek için de yakın değil. Taksiyle falan 5-10 dk da ulaşabilirsiniz.


Müzede; Belkıs Zeugma Antik Kentinden ve başka noktalardan çıkarılan mozaikler hikayeleri ile birlikte sergilenmekte. 

Müzeye giriş 40 TL, müzekart sahibiyseniz direkt giriş yapabiliyorsunuz



Yukarıda belirttiğim noktaların hepsi şehrin içerisinde ve merkeze yakın. Bu gezi ve yemek-içme noktaları 2 günlük içindi. Bunların sayısını arttırmak veya azaltmak tabiki sana kalmış. Gizli kalmış bir yerde yemek için güzel bir bulabilirsin ya da sokaklarda dolaşırken eski bir kilise gözüne çarpabilir.



Şimdi gelgelelim şehrin dışında kalan güzelliklere; Bu noktaları 2 güne sığdırmanız tabi ki mümkün ama biraz koşturmacalı olabilir.

1. Belkis Zeugma Antik Kenti: Şehir merkezinden yaklaşık 60 km uzaklıkta Nizip ilçesinin, Belkıs köyünde bulunan, fırat nehrinin kıyısında konumlanmış antik kent; şehir merkezindeki zeugma müzesinde sergilenen mozaiklerin bir çoğunun çıkarıldığı nokta. 






Çok güzel bir manzaraya sahip olan Antik Kent'in kazı alanını dolaşabiliyorsunuz. Ayrıca bir kısmı su altında kalmış mozaikleri de burada görmeniz mümkün. Giriş 12 TL. Müzekart ile de giriş mümkün.
Eğer aracınız yoksa; Belli saatlerde Zeugma müzesinin önünden günde 2 sefer olacak şekilde; 40 TL karşılığında Antik Kente araçlar kalkıyor.







2. Rumkale veya Halfeti: Zeugma Antik Kenti'ne gitmişken; Bu iki noktadan birisine gitmenizi ve tekne turu yapmanızı tavsiye ederim. Bu iki noktaya da ulaşma süresi hemen hemen aynı. Rumkale Gaziantep sınırları içerisinde kalıyorken; Halfeti, Şanlıurfa sınırlrında.  
Rumkale'ye gittiğinizde cam terastan Rumkale'nin eşsiz manzarasını seyredebilir. Tekne turu ile Şavaşan Köyü'nü ziyaret edebilir. Ayrıca; yine aynı tekne ile Halfeti'ye gidebilirsiniz. Ben aralık ayında gittiğimde Rumkale'den Halfeti'ye tekne turu yoktu ama yazın oluyor sanırım.
Diğer noktamız Halfeti; Burada yaz ve kış tekne turu mevcut. Fırat nehri üzerinden önce Rumkale'ye gidiyorsunuz ve su üzerinden kaleyi görebiliyorsunuz. Sonrasında Savaşan Köyü'ne geçiyorsunuz 20 dk'lık bir sonrasında tekrar Halfeti'ye dönüş. Bu tur yaklaşık 1 saat sürüyor. Tekneleri kullanan insanlar aynı zamanda tur rehberi ve sorularınıza detaylı cevaplar verebiliyorlar.


3. Savaşan Köyü: Birecik Barajı'nın yapımı sırasında Fırat Nehri sularının yaklaşık 45 metre yükselmesiyle sular altında kalan bir köy. 

Yukarıda belirttiğim gezi noktalarını yani; Belkıs Antik Kenti, Rumkale, Halfeti. Şanlıurfa ve Gaziantep arasında kaldığı için bu iki şehri gezerken araçla geçişiniz esnasında ara durak olarak eklemeniz gezi günü/zamanı açısından size avantaj sağlayacaktır.







Yesemek Antik Kenti: Burası Hititler döneminde taş ocağı ve heykel atölyesi olarak kullanılmış. Bu noktada Gaziantep Merkez'e oldukça uzak ama Hatay-Gaziantep geçişi yapılrıken ara durak olarak rotaya eklemeniz daha iyi olur.

Gaziantep gezim boyunca dikkatimi çeken en önemli şeylerden birisi; Gaziantep'te müzecilik faaliyetlerinin oldukça gelişmiş olması ve öğrenci, öğretmen ve sağlık çalışanları için girişin ücretsiz olması. Girdiğim her bir müze dolu doluydu.
Diğeri ise Gaziantep'te büyük büyük parkların bulunuyor olmasıydı. Atatürk Parkı ve Kırkayak parkı benim favorilerimden oldu. 
Yine burada detaylı yazmadığım 25 Aralık Panorama Müzesi'de görülmeye değer yerlerinde birisi. 25 Aralık Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluş günü.

Kahkeci; Gaiantep'te bir çok şehirde bulunan pastaneler yerine Kahkeciler var. Kahke; zeytinyağı ve nohut mayası ile yapılan bir tür kurabiye. Tatlı veya tuzlu versiyonları mevcut.

Gaiantep'te yemek ve müze fiyatları:
- Büdeyri Han'da bulunan Ala Cafe'de 1 adet menemen ve çay 15 TL
- Müzelere giriş: genel olarak 5 TL ve 10 TL civarında. Öğrenci, öğretmen ve sağlık çalışanlarına ücretsiz
- Papirüsu cafe: Menengiç kahvesi 13 TL. Kaleoğlu mağarasında 17 TL ve  Kale altındaki  bulunan kır kahvesinde 20 TL
- Metanet Lokantasında: Beyran 35 TL
- Köşk restaurantta: Yarım ciğer 15 TL, yarım küşleme 45 TL
- Yesemek restaurantta: Yarım şiveydiz, yarım yuvalama, 1 içli köfte ve 1 meze toplam 66 TL. Ayrıca burada 5 mezeden oluşan yötresel tadım tabağı yapıyorlar onun fiyatı 27 TL.
- İmam çağdaş: 1 porsiyon baklava + çay 30 TL.
- Katmer fiyatları genelde 50-60 TL civarında ama 1 kişi için çok fazla. Gelen porsiyon en az 3-4 kişilik oluyor, ona göre sipariş verin.
-Naib hamamı: Kese+Hamam 65 TL:
-Kahvaltım şarküteri:  Burası Gaziantep'te kahvaltı yapabileceğiniz nadir mekanlardan. Kale bölgesine biraz uzak araçla ulaşım sağlanıyor. Yöresel serpme kahvaltı sunuyorlar. Kişi başı 65 TL civarı. Ben 4 çeşit kahvaltı tabağı, kavurmalı yumurta ve çaya 75 TL ödedim.   
- Halfeti tekne turu 25 TL

Sormak istedikleriniz olursa yorum yaparak veya instagram.com/organikcizer den mesaj atabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar